• Orang Mude Geng Kite

 • SUMBANGAN

  DPPKT mengalu-alukan sumbangan kewangan pengunjung laman ini untuk menggerakkan aktiviti-aktiviti semasa DPPKT. Sumbangan yang ingin dihulurkan boleh dimasukkan ke akaun Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu, nombor akaun 13017010077298, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) cawangan Kuala Terengganu @ kirimkan wang pos ke alamat: BENDAHARI Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu Lot 129, Kampung Dusun, Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu. Ingatan:Sila tulis 'Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu' sahaja pada penerima wang pos tersebut. Sumbangan yang bakal dihulurkan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih, Jazakallah....
 • Kalendar

  November 2009
  I S R K J S A
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • GERAMMM

 • Kunjungan

  • 238,949 hits
 • RSS harakah

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS Aliran

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS KeAdilan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS MalaysiaKini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • Laman

 • ALBUM

 • a

 • PENAFIAN

  Blog ini adalah milik Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu(DPPKT). Walaubagaimanapun, isi artikel-artikel yang terkandung dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian DPPKT. Ada yang di'copy paste'kan daripada laman-laman web atau blog-blog lain apabila ada isu-isu yang sama dibincangkan, agar blog akan sentiasa meriah dengan isu semasa. Kami menerima komen atau kritikan membina dari rakan-rakan sama ada kawan mahupun lawan.
 • ALAMAT & PERHUBUNGAN

  Pejabat Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu Lot 126, Markaz Tarbiyyah Pas Kuala Terengganu, Kampung Kolam Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. No Tel : 09 6178591, faks : 09 6178592, email : dppktrg@yahoo.com web : https://dppkt.wordpress.com

POLITIK ADALAH PERSEPSI

POLITIK ITU ADALAH PERSEPSI – Coretan YDP Edisi 37

Orang kata, ”Politics is all about perception” atau politik adalah persepsi.

Memang betul di dalam politik, persepsi rakyat itu teramat penting. Kadang-kala nasib pemimpin politik, sebuah gerakan politik atau malah sebuah kerajaan itu bergantung semata-mata kepada persepsi rakyat.

Kadang-kala tidak penting sama ada seorang pemimpin itu telah melaksanakan tanggung jawab beliau atau tidak. Yang menentukan masa depan beliau adalah persepsi rakyat.

Tidak penting sama ada sebuah parti politik betul atau salah. Yang menentukan sokongan adalah persepsi rakyat.

Tidak penting sama ada sebuah kerajaan bertanggung jawab atau tidak. Yang menentukan kemenangan pada pilihanraya adalah persepsi rakyat.

Kita mungkin tidak setuju dengan perkara ini tetapi ia adalah hakikat hidup. Itulah sebabnya parti-parti politik dunia menghabiskan wang yang banyak untuk membentuk persepsi. Ada yang menggunakan khidmat syarikat pengiklanan. Memasarkan imej parti dan pemimpin parti telah disamakan dengan memasarkan sekeping cokelat atau sebotol syampu.

Kalau kita mengimbas kembali kepada Seerah, Rasulullah SAW tidak bertindak untuk membunuh ketua kumpulan Munafik kerana bimbang masyarakat akan berkata Baginda telah membunuh seorang sahabat. Di kaca mata masyarakat, ketua Munafik itu adalah seorang sahabat. Bukankah persepsi masyarakat juga diambil kira sejak di zaman Rasulullah SAW?

PERSEPSI RAKYAT TERHADAP PAS

Pada saya, perkara yang melanda PAS sekarang adalah berpunca dari persepsi. Kenapa dengan tiba-tiba PAS dituduh sebagai berpecah-belah dan tidak stabil?

Bagi kita yang selalu turun ke Kawasan-Kawasan, sudah tentu mendapati tuduhan-tuduhan ini tidak benar.

Struktur organisasi di akar umbi masih kuat, perpaduan di kalangan ahli-ahli masih padu dan masih terdapat kumpulan-kumpulan teras ahli-ahli yang bekerja tanpa mengenal penat atau lelah.

Puncanya apabila dua orang pimpinan tertinggi berbeza pendapat. Sama ada secara sedar atau tidak sedar, ini disambut oleh pemimpin-pemimpin lain. Ada yang menyokong yang ini dan ada yang menyokong yang itu. Kemudian terjunlah orang luar ke dalam gelanggang. Kita pun terikut-ikut. Kucar-kacir. Haru-biru. Media pun memainkan peranan. Dari parti yang paling kuat dan paling stabil kepada parti paling bermasalah dalam Pakatan Rakyat.

Begitu juga dengan PAS di Selangor. Akibat dari beberapa pandangan yang berbeza yang disiarkan oleh akhbar-akhbar, seluruh organisasi PAS di Selangor dikatakan bermasalah.

Tetapi tidak mungkin dalam sekelip mata PAS Selangor atau seluruh organisasi PAS, dari Pusat, Dewan, Negeri, Kawasan hingga ke Cawangan menjadi bermasalah. Di mana-mana program masih berjalan, mesyuarat masih diadakan, ceramah masih dianjurkan dan kuliah-kuliah masih tidak terabai.

Walau bagaimanapun, kesemuanya tidak diambil kira. Masyarakat mempunyai persepsi yang berlainan. Media membentuk persepsi ini. Yang paling menyedihkan ada di antara kita yang mengiyakan propaganda-propaganda media itu. Sama ada di kedai-kedai kopi atau di serambi-serambi surau. Kita pula menjadi agen-agen yang memanjang propaganda-propaganda untuk menghancurkan PAS itu.

BEGITU RAPUH

Tetapi adakah kita begitu rapuh sehingga terlalu mudah untuk diperkotak-katikkan?

Sebenarnya bukan sahaja parti politik boleh menjadi mangsa tetapi sebuah kerajaan pun boleh tumbang akibat dari permainan media dan perancangan rapi untuk menghancurkannya.

Tidak susah untuk mengkucar-kacir sebuah organisasi. Kadang-kala tidak memerlukan teknologi yang canggih. Tidak perlu mencetak beribu-ribu helai risalah. Tidak perlu menggantung berpuluh-puluh kain rentang.

Contohnya sebuah Kawasan dan Cawangan boleh dilumpuhkan dengan hanya beberapa orang. Ini yang dinamakan perang saraf. In yang dinamakan ”psy-war”.

Jika ada seorang dua yang menjaja cerita di kedai-kedai kopi, masjid-masjid dan surau-surau, ia sudah dapat membentuk persepsi ahli-ahli dan masyarakat terhadap Kawasan atau Cawangan. Sama ada baik atau buruk.

Walaupun Kawasan tersebut mempunyai ribuan ahli atau Cawangan yang mempunyai ratusan ahli namun dengan hanya beberapa orang yang bekerja keras ”mencucuk” mampu menggagalkan perancangan atau memburukkan pimpinan.

Persepsi rakyat ini penting sehingga sebuah Badan Perhubungan PAS Negeri telah menggaji beberapa orang untuk pergi dari kedai kopi ke kedai kopi untuk menjelaskan isu-isu.

Di kedai-kedai kopi, kita dapat berjumpa dengan semua jenis manusia. Ianya lebih efektif dari ceramah yang kebanyakannya penyokong dan aktivis atau kuliah dan usrah yang kebanyakannya orang-orang PAS. Mungkin juga pimpinan perlu turun ke kedai-kedai kopi?

Bercakap tentang ”psy-war”, teringat saya tentang usaha pentadbiran Sukarno untuk mengganggu gugat kestabilan masyarakat di Malaysia ketika Konfrontasi dulu. Agen dihantar ke kawasan di mana orang Melayu sedang berkumpul seperti perhentian bas dan berkata, ”Tengok tu rumah besar, Cina yang punya”.

Kata-kata mudah seperti itu berupaya mewujudkan rasa tidak puas hati di kalangan orang Melayu supaya tidak memberi sokongan kepada usaha-usaha mempertahankan negara dari serangan Indonesia.

BODOHLAH UMNO JIKA ……

Di dalam satu kursus gerak saraf, kami diberitahu, ”Bodohlah UMNO jika tidak menghantar orang ke dalam PAS”.

Kenyataan itu benar ketika kita pembangkang dan sudah tentu benar ketika kita kerajaan. UMNO, SB atau risik tentera sudah tentu dihantar ke dalam PAS.

Pernah beberapa tahun yang lepas, saya dan beberapa orang AJK Kawasan telah pergi ke Balai Polis untuk membuat laporan Polis.

Seorang dari AJK itu terkejut apabila ternampak seorang hamba Allah yang masuk ke balai. Hamba Allah itu telah mula berjinak-jinak dengan ahli kariah masjid sahabat itu. Bertadarus bersama. Banyak bertanya soalan. Tetapi tidak ada yang tahu di mana beliau tinggal dan beliau muncul dengan tiba-tiba.

Salah seorang kami berkata, ”Mungkin dia pun hendak membuat laporan Polis”.

Tetapi kami tergamam apabila dia tidak pergi ke kaunter tetapi terus ke akuarium yang ada di ruang menunggu dan memberi makan ikan-ikan di situ. Kemudian dia terus masuk ke pejabat. Bukan sahaja anggota Polis mengenali beliau, ikan-ikan Polis pun mengenali beliau!

DIALOG PESURUHJAYA DI PANDAN

Beberapa minggu lepas Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Dato’ Hasan Mohd. Ali telah membuat lawatan ke Kawasan-Kawasan. Bagi Zon Tenggara, Pandan telah menjadi tuan rumah.

Suasana ketika itu masih panas maka seperti lawatan ke zon-zon yang lain hanya ahli-ahli dibenarkan masuk dan mereka dilarang membuat sebarang rakaman. Ianya perjumpaan ”anak-beranak” dan segala perbincangan sepatutnya habis di situ sahaja.

Tetapi pada keesokan hari saya telah mendapat panggilan dari seorang AJK PAS Pusat. Beliau memberitahu bahawa beliau ditelefon oleh seorang yang mengaku sebagai ”risik tentera” melapurkan dengan terperinci dialog malam itu.

Kenapa beliau melakukannya? Saya tidak tahu. Hanya Allah SWT sahaja yang tahu. Mungkin beliau mahu melaga-lagakan Dato’ Hasan dan pemimpin itu.

MESYUARAT PERHUBUNGAN

Pada hari Khamis lepas, Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor telah mengadakan mesyuarat bulanan.

Ianya di antara mesyuarat yang paling produktif. Kami bersetuju untuk membeli bangunan, menganjurkan konvensyen dan membincangkan program-program tarbiyyah. Ianya tidak panas walaupun persepsi rakyat PAS Selangor sedang bergolak. Di dalam ucapan pembukaan, Dato’ Hasan mahu kita memandang ke hadapan dan jangan menoleh ke belakang.

HIDUP MACAM MAIN GOLF

Seorang pensyarah saya ketika di UK pernah memberitahu bahawa hidup ini seperti permainan golf. Di satu lubang kita mungkin melebihi ”par” tetapi di lubang yang seterusnya kita mesti melupakan lubang yang sebelumnya dan berusaha mendapat ”hole in one”. Beliau berkata sedemikian selepas saya mendapat satu keputusan peperiksaan yang kurang baik.

Tetapi di dalam politik, kita harus berwaspada. Musuh-musuh tidak mahu melihat kita hidup aman damai dan menumpukan perhatian kepada kerja-kerja yang sebenar. Mereka mahu kita bergaduh dan bercakaran. Mereka mesti diperangi habis-habisan.

22 November 2009

2 Respons

 1. “KEARAH MEWUJUDKAN PERSEPSI POSITIF DI KALANGAN RAKYAT TERHADAP PERJUANGAN PAS DAN PAKATAN RAKYAT”
  Assalamu’alaikum

  1. Saya gembira dengan ketegasan Tok Guru dan kepimpinan tertinggi PAS terutamanya dalam hal menolak konsep ‘kerajaan perpaduan’. Konsep ini hanya akan menjadi talian hayat kepada UMNO dan menyebabkan UMNO akan terus sesat dan tidak akan berubah kepada perjuangan Islam. Yang ruginya adalah gerakan Islam kerana konsep tersebut akan membantutkan usaha kearah melaksanakan syariat Islam.

  2. Dalan tahun awal 80-an dahulu, bertempat di Dewan Zulkifli dalam satu program anjuran Dewan Pemuda PAS Kelantan Tuan Guru menasihati kami (Pemuda PAS ketika itu) bahawa kita wajib sayang kepada orang-orang UMNO, kerana mereka adalah adik-beradik kita, ibubapa kita, anak-anak kita, mak saudara dan pak saudara kita, kerana dalam keluarga kita ada PAS dan ada UMNO.

  3. Tok Guru bertanya, bagaimana cara kita nak tunjukkan sayang kita kepada mereka? Dan Tok Guru sendiri menjelaskannya; UMNO mengamalkan dasar pragmatik, iaitu dasar hanyut mengikut arus. Bila ramai rakyat hendakkan nasionalis maka mereka akan jadi nasionalis. Bila ramai rakyat hendakkan sosialis mereka akan berubah kepada sosialis. Mereka akan berubah mengikut sentimen rakyat untuk menjamin sebahagian besar rakyat mengundi mereka dan mereka akan terus berkuasa di Malaysia.

  4. Tok Guru menjelaskan lagi bahawa kita mesti menggunakan peluang pragmatiknya umno ini untuk membawa mereka kembali ke pangkal jalan dan melaksanakan syariat Islam dengan cara kita melawan UMNO habis-habisan dan serentak dengan itu kita juga mesti menyampaikan seruan dakwah kita kepada seluruh masyarakat Malaysia bahawa syariat Islam adalah syariat yang terbaik dan sempurna kerana ianya ciptaan Allah swt untuk manusia mengamalkanya di dunia ini bagi mencapai kesejahteraan hidup dan keredhaanNYA.

  5. Tok Guru kata, usaha dakwah kita hendaklah berterusan sehingga dapat membentuk sentimen dikalangan sebahagian besar rakyat yang inginkan sebuah pemerintahan Islam. Dan ketika itu UMNO akan tertekan. Mereka akan dapat merasakan bahawa mereka akan mengalami kekalahan dalam pilihanraya sekiranya mereka tidak mengubah dasar parti mereka kepada Islam. Insya Allah pada ketika itu mereka akan berubah kepada perjuangan Islam. Walaupun mereka berubah untuk menjamin kesinambungan pemerintahan mereka, namun oleh kerana mereka telah mengubah dasar mereka kepada Islam, maka kita akan bersatu bersama mereka untuk menyokong dan mendokong usaha membentuk sebuah kerajaan Islam yang mengamalkan syariat Islam sepenuhnya.

  6. Saya yakin apa yang Tok Guru nyatakan itu bukan sekadar teori semata-mata, tetapi merupakan suatu kaedah yang terbaik dalam sistem demokrasi dan dibenarkan oleh Islam untuk mencapai kemenangan. Insya Allah Islam akan tetap mencapai kemenangan.

  7. Dalam perkara memperbetulkan persepsi rakyat terhadap PAS, kita perlu mengkaji dahulu kenapakah mereka berpersepsi sedemikian. Mengikut pemerhatian saya, ada beberapa perkara yang menyebabkan wujudnya keadaan sedemikian:

  a. Kewibawaan Presiden PAS Tuan Guru Haji Abdul Hadi sedikit terjejas apabila beliau mencadangkan pembentukan Kerajaan Perpaduan bersama BN dan mendakwa PKR dan DAP sudah bersetuju dengan konsep Kerajaan Perpaduan tersebut. Lebih menjejaskan lagi kewibawaannya apabila Lim Guan Eng mengeluarkan kenyataan bahawa Haji Hadi perlu jawab bukan sahaja kepada PKR dan DAP, tetapi perlu jawab juga kepada Tuhan.

  b. UMNO telah berjaya mengeksploitasi isu Kerajaan Perpaduan bagi mengaut simpati dan sentimen rakyat untuk kembali menyokong perjuangan UMNO. Pemimpin UMNO berterusan menjemput pimpinan PAS untuk berunding dan bermusyuwarah dengan mereka bagi mewujudkan perpaduan di kalangan umat Melayu dan Islam, manakala PAS pula berterusan menolaknya tanpa hujah yang kuat yang boleh diterima rakyat. Bagi orang-orang PAS yang sering mengikuti kuliah dan laman blog Tok Guru dan kepimpinan PAS yang lain tidak menjadi masalah untuk mereka memahaminya. Tetapi bagi golongan yang tak pernah mengikuti kuliah pemimpin PAS dan tak pernah menjengok laman blognya tentunya sukar bagi mereka untuk memahaminya. Jika Dr. Asri (bekas mufti) yang terlibat dengan perjuangan Islampun tak faham kenapa PAS menolak dan menutup pintu rundingan dengan UMNO demi perpaduan sesama umat Islam, bayangkanlah bagaimana sebahagian besar rakyat Malaysia yang tak terlibat dengan perjuangan Islam akan dapat memahaminya. Dr. Asri bertanya (dalam blognya); apakah kerana mendendami kezaliman UMNO yang lalu?

  c. Saya pohon maaf kepada Tok Guru kerana berpendapat tulisan Tok Guru dalam laman blog yang mencadangkan diadakan EGM bagi menyingkirkan beberapa pemimpin utama PAS juga menyebabkan bertambahnya lagi persepsi negatif di kalangan rakyat terhadap PAS. Kepimpinan PAS kelihatan seolah-olah tak berdisiplin dan tak berperaturan.

  d. PAS agak ’senyek’ dalam memperkatakan matlamat perjuangannya untuk melaksanakan syariat Islam sejak bersama Pakatan Rakyat. Ini menyebabkan rakyat tertanya-tanya apa sudah jadi dengan matlamat perjuangan PAS? Jika matlamat untuk memperjuangkan syariat Islam telah digugurkan, apa lagi yang membezakan PAS dengan UMNO?

  e. Isu bai’ah. Adakah pimpinan PAS hanya berbai’ah untuk setia kepada parti dan tidak berbai’ah dalam hal menyimpan rahsia parti?

  f. Program-program tarbiah di peringkat cawangan agak lesu terutamanya di kawasan-kawasan pedalaman.

  8. Dalam hal menutup pintu rundingan dengan UMNO, pada pandangan saya ianya hendaklah dinyatakan bersama dengan hujah-hujah yang konkrit dan syar’ie. Jika hujah tak kuat, simpati dan ’mood’ rakyat terutama yang di atas pagar akan berpindah kepada UMNO kerana UMNO kelihatan lebih terbuka dan inginkan perdamaian. Rasanya PAS perlu meletakkan syarat kepada UMNO supaya menunjukkan komitmennya dalam pelaksanaan syariat Islam (termasuk hudud) di Malaysia untuk berunding dengan PAS. Lebih elok lagi kalau pehak PAS yang mencadangkan kepada UMNO untuk menganjurkan seminar dengan tajuk ”Kearah Perlaksanaan Syariat Islam Yang Syumul Di Malaysia”.

  9. Saya amat bersetuju dengan kenyataan Tok Guru bahawa perjuangan UMNO tidak akan membawa rakyatnya ke syurga. Bagaimanapun rakyat perlu diberitahu dengan nas dan dalil yang lengkap betapa sesatnya perjuangan UMNO. Rasanya tidak cukup sekadar mengatakan UMNO sesat kerana mereka berpendirian ’agama suku dan politik suku’, kerana mereka telah kalih dengan hujah ini. Kebanyakan golongan muda tidak memahaminya. Mereka menganggap Islam mereka telah sempurna dengan mengamalkan lima rukun Islam serta beriman dengan enam rukun Iman. Ulama’ UMNO yang mengajar mereka begitu. Rakyat perlu diberitahu dengan tegas bahawa berjuang untuk melaksanakan hukum Allah (hudud) adalah wajib dan berdosa kalau mengabaikannya. Rakyat juga mesti diperingatkan sekali lagi (terutama golongan muda) bahawa apa sahaja usaha untuk menghalang golongan yang berusaha hendak melaksanakan hukum Allah boleh membawa kepada murtad.

  10. Rakyat juga perlu bukti bahawa ’PAS FOR ALL’ bukan sekadar slogan PAS. PAS perlu menterjemahkan slogan tersebut menjadi suatu program yang dirangka khas sebagai ’Pelan Perpaduan Ummah Yang syumul’ dan tersendiri yang bukan sahaja berupaya menyatu-padukan umat Islam di Malaysia sekadar di dunia, bahkan Insya Allah akan membawa mereka ke syurga di akhirat nanti. Pelan Perpaduan Ummah anjuran PAS bukan sahaja untuk umat Islam, tetapi melibatkan juga semua kaum di Malaysia. Rakyat perlu diyakini bahawa kita menentang UMNO bukan kerana kita membenci mereka, bahkan kita menentang mereka kerana kita sayangkan mereka dan ingin membawa mereka ke pangkal jalan yang sebenar yang diredhai Allah swt. Apapun yang kita lakukan adalah demi kasih sayang kita kepada mereka. Insya Allah simpati rakyat akan bersama kita. Tetapi yang lebih penting ialah keredhaan Allah swt. Kepada perjuangan kita.

  11. Solat hajat perdana di seluruh negara hendaklah diadakan untuk memohon agar Allah swt membuka pintu hati pimpinan UMNO bukan sahaja supaya membayar wang royalti minyak kepada kerajaan negeri Kelantan, tetapi turut juga membuka pintu hati mereka untuk menerima dan melaksanakan syariat Islam sepenuhnya.

  12. Saya masih ingat dan amat kagum dengan jawapan Tok Guru kepada wartawan yang bertanyakan pendirian Tok Guru mengenai usaha YM Tengku Razaleigh menjemput DAP untuk bersama Angkatan Perpaduan Ummah menentang BN dalam pilihanraya umum tahun 1990 dahulu. Tok Guru jawab: Alhamdulillah, saya amat bersetuju dan merasa gembira dengan perkembangan ini. PAS memperjuangkan syariat Islam, manakala DAP pula menentang pelaksanaan syariat Islam tentunya mustahil PAS dan DAP boleh duduk bersama. Alhamdulillah dengan adanya Semangat 46, PAS & DAP akan dapat duduk bersama dan PAS akan menggunakan kesempatan ini untuk menerangkan tentang Islam yang sebenar kepada mereka. DAP menentang Islam kerana mereka tak faham akibat sabotaj daripada pimpinan UMNO sendiri yang menakut-nakutkan orang-orang bukan Islam dengan syariat Islam. Inilah jenayah terbesar yang dilakukan oleh pimpinan UMNO kepada perjuangan Islam. Sudah lebih setengah abad UMNO berkongsi kuasa dengan kaum bukan Islam tapi tak pernah pimpinan UMNO menerangkan ’Konsep Perjuanagan Islan’ atau ’Konsep Keadilan Dalam Syariat Islam’ kepada mereka. Sebaliknya pimpinan UMNO telah mengada-adakan berbagai alasan yang boleh menakutkan orang-orang bukan Islam untuk menerima syariat Islam.

  13. Alhamdulillah, tak sampaipun 20 tahun DAP berkawan dengan PAS walaupun kadang-kala hubungan itu berlangsung dalam keadaan tegang dan pernah putus dan kemudian bertaut kembali, Alhamdulillah kefahaman mengenai kebaikan syariat Islam di kalangan orang-orang bukan Islam semakin baik. Bahkan kebanyakan pimpinan DAP telah menyatakan persetujuan mereka kalau syariat Islam dilaksanakan untuk umat Islam di Malaysia. Yang menentangnya hanyalah Karpal Sing dan beberapa orang sahaja lagi. Inilah hakikat yang perlu di warwarkan kepada seluruh masyarakat Islam di Malaysia.

  14. Rasanya sudah sampai masa yang sesuai bagi PAS untuk kesekian kalinya sekali lagi mencadangkan kepada UMNO secara rasmi untuk berbincang atau berseminar untuk merangka ’Pelan Tindakan’ atau ’Blue Print’ bagi melaksanakan syariat Islam sepenuhnya di malaysia. Kalau program Wawasan 2020 boleh dirangka untuk mencapai hasrat menjadi negara maju, apakah alasannya lagi bagi UMNO untuk menolak cadangan PAS merangka ’Pelan Strategik’ bagi melaksanakan syariat Islam untuk mencapai keredhaan Allah? Kalau sebahagian besar orang-orang Cina dan India telah bersetuju agar syariat Islam dilaksanakan untuk masyarakat Islam, adakah orang-orang Meleyu UMNO masih ada hujah untuk menolaknya? Kalau UMNO terima Alhamdulillah. Kalau UMNO tolakpun Alhamdulillah juga kerana kita akan mendapat pahala serta Insya Allah simpati dan ’mood’ rakyat yang mempunyai roh Islam akan bersama kita.

  15. Lajnah Penerangan, Lajnah Tarbiah serta Lajnah Perang saraf bagi semua Dewan (Ulamak, Pemuda, Muslimat & Kelab Penyokong PAS) hendaklah duduk semeja berbincang untuk menubuhkan satu pasukan bagi mengkaji dan menjawab sebarang unsur negatif terhadap PAS yang disebarkan oleh semua media massa yang pro-UMNO dalam forum-forum yang disiarkan secara langsung oleh RTM, TV3 & ASTRO serta laman-laman blog yang bertebaran sekarang ini. Seeloknya komen atau soalan hendaklah dibuat secara langsung juga. Pasukan ini juga perlu ditubuh dan diaktifkan di peringkat Kawasan dan cawangan. Ini akan menghidupkan lagi perbincangan dan para penonton TV para pengunjung laman-laman blog akan mendapat jawapan sebenar dalam isu-isu yang dibangkitkan. Apabila sebahagian besar penonton TV dan pengunjung laman blog membuat komen-komen positif tentang parti PAS, ini akan memupuk sentimen dan ’mood’ dikalangan rakyat untuk menyokong perjuangan PAS dan Pakatan Rakyat. Akhbar-akhbar parti Pakatan Rakyat seperti Harakah dendaklah menyediakan satu kolum untuk Lajnah Penerangan menjawab isu-isu tersebut secara ringkas dan tepat.

  16. Dulu (awal 80-an) Ust. Halim selalu menyebut ’Menyerang adalah merupakan teknik mempertahankan diri yang terbaik’. Jadi dalam situasi sekarang kita jangan sahaja leka menjawab tohmahan dan fitnah yang direka UMNO, kita juga mesti menyerang UMNO dengan hujah-hujah dan dalil-dalil yang benar dalam segala aspek baik syariat maupun perkara-perkara yang berkaitan dengan aqidah.

  17. Lajnah Kebajikan di peringkat kawasan dan cawangan hendaklah diaktifkan lagi bagi mengumpulkan segala permasaalahan rakyat setempat. ’Jawapan’ kepada segala permasaalahan tersebut akan menjadi pemangkin untuk rakyat memberikan sokongan (undi) kepada perjuangan kita.

  18. Pakatan Rakyat sedang merangka cadangan untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat secara rasmi sebagai satu organisasi dengan menggunakan satu lambang. Perkara yang amat penting untuk dimasukkan dalam objektif penubuhannya ialah pelaksanaan Syariat Islam walaupun hanya untuk orang-orang Islam sahaja. Jika perkara ini dapat dilakukan, Insya Allah PAS akan dapat memulihkan keyakinan umat Islam bahawa PAS memang benar-benar berjuang untuk melaksanakan syariat Islam.

  19. Wala’ dikalanagan sesetengah ahli dan pimpinan PAS samada di peringkat Cawangan, Kawasan dan Negeri terhadap kepimpinan yang lebih tinggi dari kedudukan masing-masing agak longgar. Mereka suka mengkritik kepimpinan parti secara terbuka. Saya amat bersetuju dengan kenyataan Ust Idris Ahmad bahawa semua pimpinan PAS hendaklah menjadi jurucakap PAS sahaja. Adapun pendapat pribadi hendaklah dikemukakan dalam majlis-majlis mesyuarat tertutup sesama pimpinan.

  20. Dalam hal tarbiah, saya mencadangkan agar pimpinan tertinggi PAS di peringkat pusat mengarahkan semua ahli PAS terutamanya yang memegang jawatan, samada di peringkat kawasan atau cawangan supaya masing-masing menempatkan diri dalam dua keadaan; samada ’mengajar’ (memberi kuliah) atau ’mengaji’ (mendengar kuliah) secara aktif sekurang-kurangnya sekali seminggu. Kalau mereka tak mampu mengajar, maka mereka wajib mengaji. Ahli-ahli PAS juga perlu digalakkan berpuasa pada setiap hari isnin dan khamis. Sekali-sekala adakan majlis ’Penerangan & Berbuka Puasa’ bersama kepimpinan PAS. Kalau bukan kepimpinan PAS yang merancang program untuk mendidik dan mentarbiah ahli-ahli PAS, maka kepada siapakah lagi yang hendak kita harapkan? Kalau perkara ini dapat dilaksanakan, Insya Allah perkembangan PAS akan menjadi lebih pesat lagi dan masyarakat akan dapat menilai betapa baiknya menjadi ahli PAS. Simpati dan ’mood’ rakyat juga akan bersama PAS.

  21. Pimpinan PAS peringkat negeri juga perlu menyusun Jadual Tahunan untuk turun ke Medan Kuliah di semua kawasan sekurang-kurangnya sekali sebulan untuk menyampaikan perkembangan terkini parti. Jadual Lawatan Pimpinan Negeri ke kawasan hendaklah disebarkan ke semua cawangan dan AJK peringkat cawangan, pemuda dan muslimat hendaklah diwajibkan hadir kemajlis tersebut. Jika perkara ini dapat dilakukan, Insya Allah akan wujudlah keselarasan dan kesatuan fikrah di kalangan pimpinan dan ahli-ahli PAS.

  22. PAS hendaklah merancang program-program hiburan yang diharuskan dalam Islam untuk dilaksanakan secara berkala di seluruh negara sebagaimana yang pernah dilaksanakan di Kelantan. Setiap program hendahlah dimulakan dengan solat maghrib, solat isyak dan solat hajat secara berjamaah. Tempat duduk penonton hendaklah diasingkan di antara penonton lelaki dengan penonton perempuan dan yang berkeluarga.

  23. Dalam perlawanan-perlawanan bola sepak yang diadakan di negeri-negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat, sebaik-baiknya dianjurkan solat maghrib dan solat hajat secara berjamaah serta tazkirah kepada para penonton agar jangan mengabaikan solat fardhu walau dalam keadaan bagaimana sekalipun serta menjaga adab-adab kesopanan sebagai hamba Allah yang bertaqwa. Imam sebaiknya hendaklah di kalangan pimpinan PAS negeri atau sesiapa sahaja yang layak dan sesuai. Perkara ini hendaklah dipelopori oleh Pemuda PAS sendiri sebagai sebuah gerakan Islam yang terlibat secara langsung bukan sahaja dalan siasah tetapi juga mencakupi bidang tarbiah. Biasanya program-program tarbiah yang dianjurkan hanyalah melibatkan jawatankuasa PAS sahaja. Jadi sudah sampai masanya sekarang pihak PAS khususnya Dewan Pemuda PAS merancang program-program yang melibatkan semua golongan tanpa batasan politik. Dalam keadaan beginilah, di mana terhimpunnya segala ’spesis’ manusia dari segenap ceruk negeri datang untuk menyaksikan pertandingan sukan yang mereka gemari. Rugilah kalau kita tidak menggunakan kesempatan yang ada untuk berdakwah demi membentuk akhlak mereka. Rasanya Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan boleh menjadi peneraju dalam perkara ini.

  Sekadar itulah sahaja pandangan saya. Dipohonkan berbanyak kemaafan daripada Tok Guru, Tuan Guru Haji Abdul Hadi dan kepimpinan PAS yang lain. Saya berkeyakinan bahawa semua pimpinan PAS yang ada pada hari ini adalah merupakan saf pimpinan yang terbaik untuk menggerakkan jentera parti kearah mencapai matlamat perjuangan yang diredhai Allah. Semoga Allah swt menganugerahkan kesihatan dan kesejahteraan kepada Tok Guru dan semua pimpinan PAS dalam melaksanakan amanah perjuangan.

  Sekian, Wassalamu’alaikum wr wbrt.

 2. Salam Perjuangan,

  Jazakumullah, terima kasih sebanyak2nya buat Hanafi Ismail atas nasihat, teguran dan cadangan2 beliau.

  Suka kami maklumkan bhw artikel di atas ialah luahan dari YB Iskandar Abdul Samad, ADUN di Selangor.

  Cadangan2 saudara Hanafi di atas sebahagiannya telah dan sedang dilaksanakan. Tetapi mungkin kerana tidak menyeluruh dan ada kwsn atau dun yg belum berjaya dilaksanakan, maka ia seolah2 tidak dirancang oleh pimpinan. Ia merupakan suatu cabaran yg besar utk melaksanakan program tarbiyah ke seluruh pelusuk bumi Terengganu khususnya di pedalaman. Walau bagaimanapun, memang seharusnya PAS wajib sahut cabaran itu dan terus mencuba.

  Utk pengetahuan hanafi dan pembaca, tugas tarbiyah dalaman (ajk dan ahli)merupakan tanggungjawab Lajnah Tarbiyah. Manakala tugas mendidik masyarakat(penyokong, atas pagar, ahli umno dll) merupakan tugas Dewan Ulama atau Urusan Ulama kawasan dan dun. Begitulah pembahagian tugas dlm PAS. Maknanya kuliah2, tazkirah2 diletakkan di bawah tanggungjawab ulama.

  Mudah2an Allah beri kekuatan kpd JK2 di semua peringkat utk bangkit berdakwah dlm masyarakat Trg ke arah kemenangan Islam kembali. ALLAHU AKBAR!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: