ZIARAH ANUAR MANAN, JUARA PINGAT EMAS LE TOUR D LANGKAWI

22 Mac 2010, bertempat di rumah Anuar Manan, Kampung Padang Luar, Kuala Ibai, Kuala Terengganu, Ustaz Ahmad Kamal Ali selaku Ketua Pemuda Kuala Terengganu, Wan Mohd Faizul Wan Abas selaku Setiausaha Dewan Pemuda Pas Negeri Terengganu, Yusof Embong selaku Pengerusi Lajnah Sukan, Rekreasi dan Kebudayaan(DACS), dan beberapa pemuda penduduk kampung menziarahi Anuar Manan sebagai tanda sokongan dan tahniah atas kemenangan beliau merebut pingat emas dalam acara lumba basikal peringkat ke 5 Le Tour De Langkawi di Terengganu baru-baru ini.

Beliau yang bergiat dalam sukan lumba basikal memberitahu bahawa sudah 10 tahun berkecimpung dalam arena itu, iaitu sejak berusia 13 tahun lagi. Sejak 3 tahun lalu, beliau melangkah ke dunia lumba basikal secara professional. Beliau sekarang terikat dengan kontrak selama 10 tahun dengan satu syarikat berpengkalan di Korea, yang akan berakhir pada usia beliau 27 tahun.

Sepanjang beliau berkecimpung dalam dunia tersebut, beliau menceritakan bahawa sudah dua kali terlibat dalam kemalangan jalan raya ketika berlatih mengayuh basikalnya. Beliau pernah cedera di kakinya kerana digilis treler, cedera di kepala, dan patah gigi. Semua itu tidak mematahkan semangatnya untuk terus maju dalam bidang yang sangat diminatinya itu sehinggalah berjaya memenangi pelbagai kejohanan.

Ketika kami menziarahinya, beliau baru pulang berlatih seorang diri menuju ke Merchang Marang. Basikalnya sangat ringan dan bernilai lebih daripada 40 ribu sebuah! Katanya beliau ada 4 buah basikal yang ditinggalkan di pelbagai lokasi untuk memudahkan beliau berlatih. Ada yang bernilai hingga mencecah lebih daripada 100 ribu!!

Beliau seorang yang mesra dan tidak lokek untuk berkongsi pengalaman beliau ketika menjelajah seluruh dunia seperti Korea, Thailand, Iran, eropah dan lain-lain. Beliau juga menyatakan bahawa jadualnya amat padat termasuklah jemputan temuramah oleh pelbagai syarikat penyiaran nasional dan antarabangsa seperti Bernama dan ESPN.

Kami sangat bertuah kerana dapat bertemu dengan beliau dan sebagai penghargaan, kami menghadiahkan sijil penghargaan dari DACS dan sehelai baju Orang Mude Geng Kite sebagai tanda ingatan.

Tahniah kepada Yusof Embong selaku Ketua DACS Negeri atas usaha ini..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: