• Orang Mude Geng Kite

  • SUMBANGAN

    DPPKT mengalu-alukan sumbangan kewangan pengunjung laman ini untuk menggerakkan aktiviti-aktiviti semasa DPPKT. Sumbangan yang ingin dihulurkan boleh dimasukkan ke akaun Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu, nombor akaun 13017010077298, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) cawangan Kuala Terengganu @ kirimkan wang pos ke alamat: BENDAHARI Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu Lot 129, Kampung Dusun, Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu. Ingatan:Sila tulis 'Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu' sahaja pada penerima wang pos tersebut. Sumbangan yang bakal dihulurkan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih, Jazakallah....
  • Kalendar

    Februari 2008
    M T W T F S S
    « Jan   Mar »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    2526272829  
  • GERAMMM

  • Kunjungan

    • 231,271 hits
  • RSS harakah

    • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
  • RSS Aliran

    • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
  • RSS KeAdilan

    • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
  • RSS MalaysiaKini

    • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
  • Laman

  • ALBUM

    10/3/2011

    IMG_1701

    IMG_1702

    IMG_1703

    IMG_1704

    More Photos
  • a

  • PENAFIAN

    Blog ini adalah milik Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu(DPPKT). Walaubagaimanapun, isi artikel-artikel yang terkandung dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian DPPKT. Ada yang di'copy paste'kan daripada laman-laman web atau blog-blog lain apabila ada isu-isu yang sama dibincangkan, agar blog akan sentiasa meriah dengan isu semasa. Kami menerima komen atau kritikan membina dari rakan-rakan sama ada kawan mahupun lawan.
  • ALAMAT & PERHUBUNGAN

    Pejabat Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu Lot 126, Markaz Tarbiyyah Pas Kuala Terengganu, Kampung Kolam Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. No Tel : 09 6178591, faks : 09 6178592, email : dppktrg@yahoo.com web : https://dppkt.wordpress.com

JELMAAN JIN PATRICK LIM DI MASJID KRISTAL

163 Respons

  1. subhanALLAH… dunia akhir zaman, macam-macam kejadian berlaku…
    wahai insan, sedarlah,sedarlah…kiamat semakin hampir.

  2. camera trick kot!!!!

  3. macamana boleh jadi macam tu? betul ke nie?

  4. perhaps there’s some wind blowing…Allah kan dah kata..’aku wujudkan jin, manusia dan iblis…so apehal nak heboh?

    Salah satu isu yang tak masuk akal..

    Skang zaman canggih…manusia leh buat ape jer pakai mms, edit situ..edit sini…

    -tepuk dada, tanya iman…rehat minda..ingat Tuhan..-

  5. ni bukan masjid tapi,gambar budha kerajaan untuk mengperdayakan umat islam malaysia.masjid di bina untu beramal ibadat tapi ini untuk tarikan pelancong.memang bodoh betul sesiapa yang bangga sangat dengan masjid ini.dah nak kiamat dah,macam macam kuar.lpas ini tak tahu lah pulak kerajaan nak bina ape lagi untuk kaburkan mata rakyat.

  6. Tu la jin islam hadhari…
    Dia nak solat zohor kat masjid dia

  7. Masjid kristal tu markas pengundi hantu.
    hok jelma tu bapok dia la…nak panggil member2 dia mari ngundi di trg
    sbb kat trg je ada saluran E untuk pengundi hantu

  8. hm, nice… hehe.

  9. bende nie trick je….
    tok sah nak heboh lebih
    kecoh je…….

  10. giler tipu….aku yang buta komputer pun tahu bende tu trick…sapa yang buat nie bangang tahap cipan….

  11. hhuhu..dia nak solat kat masjid tu…jgan marah

  12. memang orang yang buat masjid tu bodo

  13. memang bodoh!!! buat masjid mahal2, habiskan wang rakyat, tp untuk lawatan
    nk sembahyang pun x blh!
    ini ke kerajaan islam?!!!

  14. tu la jin idris jusoh..apala yang nk dibanggakan sangat dengan msjid kristal tu.abez 22 juta palk tu duit rakyat..ramai lg di malaysia ni yang memerlukan bantuan…bersamamu..pengasasa dan pengarah masjid ni bodo.

  15. masjid islam hadhari ada jin takutnya!! kot jin tu nak tengok konsert kot

  16. aku ni org k.trg…kepada sapa2 yg tak percaya tu datang laa k.trg…tgk sendiri dr atas jambatan tu…dah laa dok luar trg…dah tu dok merepek kata macam2…diam jer laaa…jangan tambah dosa tu…cuba laa pengutuk tu sembahyang kat masjid kristal yg x ikut arah kiblat tu…kot2 dpt pahala..

  17. SEMOGA INDIVIDU YANG TERLIBAT DALAM EDIT2 GAMBAR MASJID KRISTAL 2.. INSAFLAH…. JANGAN MERUGIKAN DIRI SENDIRI.. ALLAH MAHA KAYA…

  18. OOOO… JIN TAKUT EK.. Allah kau x takut Ker????? tepuk dada tanya selera..

  19. mungkin gambar tu betul…because sesuatu yang buruk, Allah akan tunjuk

    • Memang pun Allah akan tunjuk, tu pasal Kelantan n Kedah kena bala yang paling teruk tahun. Tah apa la dosa pemimpin2 depa buat keta tak tau.

  20. bagus laa tuu…rmai-2 pakat tgk…pas2 pepandai laa pk…huhuhu

  21. sedar la wahai insan bahawa dunia semakin hampir utk khiamat

  22. Zaman la ni kerajaan buat masjid cantik- cantik untuk orang datang melancong bukan tujuan untuk beribadah. Masjid besar, tapi kosong. Fikirkanlah!

  23. engineer org cine rrr

  24. org islam xnak ada xnak pakai

  25. subhanallah…x tau aku nk percaye tau x…tp dunia dah akhir zaman…cm2 leh jd…

  26. kalu nk tau gi tengok sdiri………….xsoh gege..

  27. satu perkara yang saya bimbang tentang kewujudan massjid kristal ni..bialah saya tak berapa alim maner tapi saya berhak menyuarakan pendapat saya ini.
    apa yang saya bimbangkan ialah saya takut masjid ini akan menjadi hiasan semata- mata manusia zaman nak hampir kiamat sekarang ini…sedangkan orang yang melakukan amal ibadat di sana tak seberapa…apa gunanya nak bermegah-megah ngan masjid yamg diberi status kristal itu.tak bolehkah arkitek yang mereka masjid itu,berfikir dahulu.haiii…ape nak jadi ngan kerajaan sekarang ni…daripada bermegah-megah membina masjid yang puluhan juta itu alangkah baiknya kalau disedekahkan kepada fakir miskin yang memerlukan sumbangan…fikir2kan lah………………………….

  28. i think i know why, kalau camera shake/bergerak at low ISO setting, gambar dia jadi blur dan berlapik, so jadi macam tu lah… no hal… ini pasal kamera murah….
    but i can be wrong

  29. askum..sy org KT.
    saya rase imej ni benar..pulau ni dulunyer tmpt klahiran ulama2 tganu..
    hj.mat shafie losong..dll..
    skrang krjaan wat projek yg bazir duit rkyt….utk tarikan smata2..
    matlamat utk agama terpesong jauh..
    dunia hampir kiamat..mcm2 prkara pelik blaku..
    usahla mende yg Allah tnjuk sedikit cmni pun kamu semua nak nafikan..
    mungkin ini benar..mungkin tidak..
    sekurang2nya ambillah pedoman dan pengajaran..
    mungkin Allah mahu tnjukkan pada kita..skrg tganu makin runtuh..
    masyrkt smkin kurang pggn agama..
    semasa pbukaan taman(semasa imam dr mekah dtg utk tilawah Al-Quran)
    ,mak sy sndri mengatakan rakyat yg pergi bukan utk mdgr bacaan imam tsebut
    tp utk berhibur semata2..

  30. bagus gak cerita ni keluar, bolehlah rakyat fikir yang mana betul. ada ke patut masjid untuk pelancongan.???fikir-fikirkan lah..

  31. Tganu mmg tmbh kaye….tp….rkyat dok rok cetong!!duit pjmn yayasan xmasuk2 ag..hampeh!!

  32. mungkin ini betul2 terjadi or sekadar provokasi sahaja.walaubagaimanapun sedarlah wahai hamba ALLAH…. ALLAH MAHA BERKUASA.

  33. assalamualaikum…
    utk pengetahuan korang aku salah sorang pekerja dlm kwsn taman tamadun islam tue ms dlm pembinaan..awal2 lg aku rase pelik apesal arkitek, kontraktor n buruh2 yg wat kerja kat situ 80 % kafir…mungkin ini sebabnye allah nk tunjuk..masjid dibina tuk kekayaan Patrick Badawi n kroni2nye..utang pn banyk tue..duit x berkat…nk bina tamadun la konon..

  34. mungkin imej tu betul..jgn pertikaikan gambar nie

  35. YA ALLAH..KEMBALIKAN TERENGGANU KEPADA ISLAM…
    BERIKANLAH KEMENANGAN KPD ISLAM AGAR TERENGGANU SENTIASA AMAN DAN SELAMAT DARIPADA BALA ALLAH..
    SEJAK HADHARI MEMERINTAH TERENGGANU,MACAM-MACAM MASALAH TIMBUL..TAPI MASIH NAK DI SOROKKAN DRPD PENGETAHUAN ORANG RAMAI..
    SEKARANG ALLAH DAH TUNJUKKAN KEBENARAN..MASJID KRISTAL RUPA JIN..
    BINA MASJID ATAS DASAR MEGAH,PELANCONGAN DAN SEBAGAINYA…
    MASJID RASMI!KONSERT MENYUSULI..MACAM MANE NI!!!BETULKAH SEMUA ITU WAHAI ORANG YANG BERFIKIR..YA ALLAH..HANYA ENGKAU SAHAJA YANG BERKUASA ATAS SETIAP SESUATU..

  36. assalamualaikum.saya drpd pljr uitm shah alam dan berasal dari terengganu.anda semua perlu berfikir dgn teliti,skrng ni zaman teknologi.smua boleh buat .slps dikaji dgn telii oleh rakan2 saya.gambar itu sah mmg palsu.gmbr tersebut boleh dibuat di adobephotoshop dan mcm2 lg.so,just think about it.name je org islam tp nk menjatuhkan org islam sendiri.

  37. masya Allah…er kalu kat bujal masjid tmpat solat diorang runtuhkan…skarang kiter pakat ramai2 pi runtuh masjid kristal…lagipun tue bukan tmpat solat…nak x???

  38. Salam..
    ni pasai apa nk tunjuk bende yg tak logik..daripada dah sedia ada duk edit2 n kecoh2.
    tu gambar video je..dan pembinaan masjid kristal tu pegi la ty orang bertanggunjawab membangunkannya.jangan duk asyik kutuk mengutuk.sila dengar pendapat kedua belah pihak.

  39. benar atau tidak, hanya Allah yang mengetahui. banyak perkara boleh berlaku macam tu. mungkin kamera trick, mungkin bayang dan mungkin juga gambar tu telah diubahsuai. saya 18 tahun dalam dunia kewartawan, perkara seumpama itu hanya biasa, terutama kesan dari cahaya matahari pada lensa kamera.

  40. ni bukan tipu…masjid ni dekat ngan umah saya…bukan trick camera la kwn….mmg btol2…saya sendiri dh saksikan depan mata…xcaye dtg sndiri…dan saksikan

  41. kpd kwn2 yg xpercaya tuh…dtg sini dan saksikan…
    mgkin ini satu peringatan kpd kita yang terlalu berbangga apabila masjid dibina untuk bermegah2…
    kembali la pd ALLAH….
    kpd MUSLEMEEN UNITED, JIN PENUNGGU, KAMAL, SISTEMDOWN 16, ANJANG 1458, LARASATI AISYA….korang dtg sndri saksikan…korang duk atas jmbtan sultan mahmud pun bleh tgk….
    smg kita sume dpt pengajaran dan ikhtibar

  42. wahai hamba ALLAH,ko mane tahu gambar tu betul ke x..hanya ALLAH je yang tahu kebenarannya so,jangan kata gambar tu 100% betul..aku rasa tu kesan cahaya matahari sebab aku tengok gambar tu dirakam pada matahari terik

  43. slm…rase2 x mungkin kot ade org yg sanggup ejas gambo masjid jd gmbo tok pekong..
    x salah kalo kite pakat fikir rama2 mengape jd lagu tu….niat d dirikn utk pameran,d buat oleh org bukan islam plok…mungkin tuhan nk tunjuk masjid tu d buat dgn cara yg x sepatutnye….

  44. assalamualaikum…
    sy budk dungun..waktu kta orang gi perkampungan hadhari ari 2, rmi la yg g sna tp yg plik nape diaorg bwk arts wt konsrt kt sna…….
    idris jusoh ckp 2 tmpt ibadt tp bwk arts surh wt prsmbhan dpn masjd yg bru siap n nk bna lg mksiat k…..
    time ktaorg g sna msjd pn x leh gna lg…..
    nk cri mksiat blake 2…..
    salam….

  45. Assalamualaikum……

    Knapa perlu pertikaikan. Maybe gak kekuasaan Allah nk tunjuk pd umatnya. Dan maybe gak tekni pertindihan gambar. Zaman skrang kan teknologi dah canggih. Yang patut kita perbetulkan adalah diri kita tu. Zaman dah akhir zaman. So, amalan kita camner.dah cukup ker?so, fikirkan lah….
    sekiranya betul gambar jin, perbanyakkan lah amal ibadah sebelum terlambat…

  46. assalamualaikum…

    tentang berita masjid kristal yg tdk myenangkan itu sy rasa tidak patutlah dhebohkan krn ia blh mburukkan imej terengganu. Allah swt maha brkuasa dan mgetahui, kalu betul ada jin mgkn ia jin islam itukan tempat beribadah…so kite perlu fkir dgn waraslah..kalau peristiwa itu benar2 berlaku mgkn jga ingin mberi ksedaran kpd dri kita,ape2 pun kite msti kna kena tunaikan kwajipan sbgai org islam..

  47. assalamualaikum…..
    kita sbnarnya perlu faham,masjid dibina atas maksud ape? adakah sekadar untuk dijadikan perhiasan semata-mata?ataukah untuk dijadikan medium menarik pelancong ke negeri kita agar ekonomi semakin utuh dan maju?..persoalan yang perlu di jawab oleh pihak-pihak yang terlibat,Adakah nabi S.a.w membina masjid atas dasar dasar keduniaan semata-mata yang dengannya nama akan disebut-sebut oleh manusia?pandangan siapakah yang sebenarnya kita lihat?adakah pandangan makhluk atau pandangan Allah..cuba kita renung sejenak melalui kitab sirah oleh syeikh said ramadhan al-buti,Di antara sistem dan peradaban islam ialah meluaskan roh persaudaraan dan ikatan mahabbah sesama islam.semangat dan ikatan mahabbah ini tidak akan tercetus melainkan melalui masjid.andaikata umat islam tidak pernah mahu bersua muka sesama sendiri di masjid2 dan tidak mahu menepikan segala pangkat kedudukan,keturunan dan kekayaan maka selagi itulah jiwa dan semangat persaudaraan ini tidak dapat wujud dan hidup subur….jadi apakah yang kita faham tentang masjid di kala ini?…Mengapa kita terlalu mencintai kedudukan dan kerajaan melebihi kita cintakan allah dan rasulnya..mengapa dengannya kita sanggup memporlitikkan agama ALLAH…benar atau tidak gambar ini adalah persoalan yang kedua..tapi persoalan yang utama,kerajaan terengganu perlu melihat fungsi masjid sebagai rumah ALLAH DARIPADA SELAINNYA…

  48. kater masjid>…kenape x ader sembahyang jumaat..masjid itu bukan untuk dihiyas..dan dimegah2..betul atau tidak ALLAH yang tau…

  49. kEPADA YANG SUSAH NAK TERIMA KENYATAAN,
    ALLAH mempunyai berjuta cara untuk menunjukan kekuasaannya. Sama ada api, air, angin, cahaya malah manusia sendiri. Apa yang berlaku ini mungkin sudah sampai masanya Allah menunjukan kekuasaannya bahawa masjid adalah rumahNya dan masjid adalah tempat agama Islam disebarkan. Dek kerana tujuan itu semua yang berkaitan dengannya mestilah bersih dan suci dan tidak bercampur dengan perbuatan-perbuatan yang bertentangan dengan suruhanNya. Apa yang berlaku di sini sejak masjid didirikan berbagai pelbagai pihak mempersoalkannya. Biasanya orang bina masjid tak orang larang malah tapi yang satu ini macam orang kata. Apa makna….? Kewujudan imej itu adalah satu tanda bahawa Allah tidak redha dengan apa yang terjadi. Maka melalui cahaya atau orang yang buat imej adalah sebagai tanda teguran -Nya.

  50. slm mula2 suami tunjuk gbr ni kul 3.45am , npk cam org cina tp 2 kan masjid harap tak da yg buat fitnah .kalau betul ambil iktibar tingkat amalan .tu jer…tapi keadaan tu memang mentari terik.coming august kami akan pegi ke tganu,saya nak tgk sendiri.

  51. umno tipu………

  52. Buat masjid mahal saje!!Sorang buta xleh nk sembahyang.Sebab tu la jin,pelesit dan ape jua tumpang sembahyang..!!

  53. kenapa diakhir zaman, manusia mudah menilai apa yang baik dengan berbagai andaian yang bertujuan utk menjatuhkan seseorang. kalaupun tak setuju dgn pembangunan yang dibuat, janganlah tempat ibadat kita pun nak diperlekehkan. Apakah yg dibuat itu utk tujuan keburukan. Kalau salah, sebutkan dimanakah salahnya. Biarlah kita tengok dr sudut yg positif. jgn mudah menilai dgn cara negetif, semua org buat tak betul. sdgkan kita tak buat-buat apa2 pun utk naikkan imej islam. kalau boleh jgn byk cakap, buatlah sekadar yg termampu. Org bukan islam dah ketawa dgn gelagat kita. Sepatutnya selaku org islam yg cintakan agama tdk akan menjatuhkan org lain, memberi teguran dgn baik dan sentiasa bermuhasabah ttg apa yg berlaku dgn jujur dan iklas utk kebaikan agama yg suci ini.

  54. Salam… pendapat saya tentang video ini, from the look of it saya rasa it’s more to imbasan cahaya kristal di bawah matahari terik dan kombinasi limpahan cahaya kristal of two minarets mungkin mengimejkan gambar wajah yang ngeri itu… apa2 hal pun masjid adalah untuk beribadah… walau indah macam mana pun tapi tak dihiasi dengan solat jamaah dan majlis ilmu maka lebih indah lagi masjid buruk yang hampir roboh tapi sring diisi dengan jemaah, solah dan majlis2 ilmu.. bukan setakat terengganu namun di seluruh malaysia juga marilah bersama-sama kita berdoa supaya sentiasa diberkati dan dirahmati Allah negara kita ini dan diajuhi dari malapetaka dan bencana akibat kebathilan rakyatnye sendiri.. Moga2 semua kita di Malaysia ni mendapat petunjuk dan hidayah untuk insaf dan lebih maju seiring dengan kehendak Islam…

  55. haha..video leh tindh imej ke? ni la jin pak wan man. jin pak wan man mengamuk pasal set israel croboh pulau dia.

  56. assalamualikum

    sy rs kita x boleh nk tentukn sm ada bnd 2 betul atau salah but i think mybe yes bcz org yg buat 2 pun org kafirlh katakn,lgpun kita sedia mklum masjid 2 bukan boleh wt solat pun sekadar hiasan sj nak wat ape???kalu kt tgk zmn dhulu rasulullah bina masjid just guna pelepah,daun2 tamar n pasir je tp org ttp ada utk solt but masjid yg di bina b,juta2 ringgit 2 sekadar utk dunia mane Allah x marah rumah Allah mane boleh kita main2…

  57. dulu heboh pasal muka jin masa letupan kat menara perniagaan New York..nie citer muka jin la plak kat pulau wan man( one man island)…pulau2 nie memang tempat jin2 kot…

  58. gambar ini mmg benar.mungkin ini disebabkan masjid ini dibina dgn tujuan lain(buruk) dan tiada keberkatan masjid ini bkn dibina khas untuk umat islam beribadat tetapi hanya sbg pameran semata mata Wallahuhalam

  59. salam..

    saye org situ (kawasan umoh dgn masjid tu x jauh pon)…musykil ni jadi nok tanyela sikit

    1. betul ke masjid tu x ngadap kiblat
    2. saya ade balik kapung baru ni masa ye rasmi tu tapi dok napok pun gambo pelik2

    komen pasal gambo tu… sy buat video editing…jadi bulih kate takdok bende mustahil..x susoh pun nok tamboh efek2 … tapi gambo ni .. dok tau la. klu ye tipu ye la kena tanggung dok gitu. yg peting sebelum kite caye nape2, siasat la dulu..

  60. assalamualaikum

    i think gmbr ni btul..klu b’laku p’tndihan imej or reflek chya skalipun,try pk maksud y t’sirat dsbaliknya..ni sume adlah kekuasaan allah..mgkin allah nk tnjuk btapa murkanya kpd setan2 hadhari ni..s0,bd0 btul la kpd spe2 y still sokong hadhari n bgga nga msjid tu..ni ke perjuangan islam y di uar2kan..masyaallah..umat islam mkin musnah..

  61. Assalamualaikum..

    “Tanda akhir zaman..manusia berlumba-lumba membina bangunan(masjid umpamanya)..untuk tujuaan bermegah-megah..”…
    ni nabi sendiri bersabda..

    pok cik derih jusoh dah buat dah ape nabi kate…

    MAKNANYE pok cik DERIh jusoh TAK SESUAI JADI PEMIMPIN CONTOH DI NEGERI TERENGGANU YANG BERIMAN INI..

    PILIH TOK GURU HAJI HADI AWANG..PAS..PAS..PAS..
    PIMPINAN ULAMA,DIREDHAI ALLAH,MUDAHAN TERENGGANU KEMBALI BERNAUNG DIBAWAH RAHMAT ALLAH.. TAKBIR

  62. ALLAH MAHA AGONG, MAHA MENETAHUI.. ILMU ALLAH MELIPUTI YANG NYATA DAN YANG TEREMBUNYI….ingat balik zaman Rasullulah SAW pembenaan dua bauh masjid oleh dua jenis manusia , satu masjid dibena atas dasar imam dan takwa masjid Kubah dibena oleh Rasullulah SAW kekal abadi dan satu masjid lagi dibena oleh manusia yang munafik .. apa jadi ? masjid itu roboh hancur bersama dengan golongan tersebut didalam kehinaan n kemurkaan ALLAh…

  63. assalamualaikum macam mana pilihanraya ning boleh menang dak…anak teganu permatang pauh….salam sama md saud, rifin deraman….dari ust zakaria hamzah

  64. aku dah byk kali cuba nk tgk imej tu dari jambatan tp xpernah nampak ape2 pon….aku xtahula klu betul ada yang buat fitnah..tanggungla dosa sebab benda ni tersebar luas..

  65. Ya Allah, Ampunilah Dosa seluruh umat islam di dunia ini.. amin..
    Skrg ni masjid tu xbersalah n xde kene mengena dgn parti politik.. sebab politik masjid atau rumah Allah ni lak nk dipersalahkan…tolonglah bwk byk mengucap..
    assalamualaikum..

  66. assalamualaikum…sy pon mcm tak cye je..knp msjid kristal yang dibggakan sgt tu jadi mcm tu….msti nawaitu ntok wat msjid tu tak ikhlas…tu sbb jadik cam tu…

  67. benda tu mat saleh yang rakam masa datang melancung kat trg. yang rakam tu org kafir, projek tu org kafir yg buat, pekerjanya juga ramai yg kafir, tukang suruh buat projek tu juga org yg runtuh masjid so apa pelik??????

  68. Ape ni buat masjid mahal2 x bleh solat!!! masjid untuk solat bukan dibiarkan untuk pameran!!! HAA, LU PIKIR LA SENDIRI!!!! Ini TAK ORAIT!!!!!

  69. ……..masjid untuk solat bukan dibiarkan untuk pameran!!! HAA, LU PIKIR LA SENDIRI!!!! Ini TAK ORAIT!!!!!

  70. bodo laaa….wat masjid lagu tu…aku pikir la,mesti dia nok suruh ore lain ingat dio bilo dia mati…demo2 pikir2 la sendiri..kerajaan lagu ni ko kito nok pilih?????

  71. Tak kira la kerana lensa ke atau cahaya matahari ke atau biasan, namun imej yang terpapar dan boleh dilihat dengan mata sendiri sememang nya membuktikan sesuatu.

  72. hhahahahahahha………….org kne tpu je…
    cian kat org yg x bte tknologi…
    die gne camera cybershot nie…
    tggung sndri dose org bt fitnah nie…

  73. Tak per bina masjid cantik…tak jadi masalah…kalau team blogger joint sama kita iktikaf dalam masjid tu kan bagus…tambah amal…tak yah kutuk lahhh…pakat pakat buat amal tambah pahala untuk bekal…betul dan benar…tak timbul siapa yang salah…Sekarang ini trend nie ramai yang tak nampak…cuba teliti betul betul…Ramai nak jadikan negara islam…tapi ramai sungguh yang tak amalkan islam…mari kita banyakkan amal…24 jam di malaysia kalau nak beramal di masjid memang boleh …siapa pun tak akan ganggu atau kacau…maana nya peluang kita beramal di malaysia 100peratus…komen tengok betul kerrr

    globalmalau

  74. sy ni bkn orang trg tp saya dh byk kali g trg semata-mata nak tgk masjid kistal. sape kate masjid kistal x mgadap kiblat. klo x mgadap kiblat knape org yg buat 2 bdoh nak buat. menteri besar trg kn orang beragama islam. klo x ngadap kiblat xkan dy nak luluskan. bila pulak masjid kistal xleh solat??x pergi lg ke solat kt situ??bodoh betol!!dah nme masjid xkn xleh solt lak…

  75. Ya Allah Kau berilah petunjuk dan hidayah kepada org-org Islam ke jalan kebenaran Amin…

  76. wahai org2 yang brtakwa jgn la trpedaya dgn tpu helah dieorg ni…dieorg ni dengki dah xder ape nk tebalikkan kerajaan tganu skrg ni la taktik kotor mereka…..

  77. buleh wk konsert k dlm laman sejid?pok derih BOLEEEH..

  78. em, tgk la btul2…ye ke sbb image editing? tapak pulau wan man tu pun mmg asalnya tempat org buang jin..yg xcaya n xnk caya jgn ckp besar…yang nak caya, jgn taksub sgt jgk…kite kembali pada ALLAH..DIE blh buktikan ape je..

  79. assalamualaikum…

    saya pelik nape sume org kate masjid tu utk hiasan semata2…ade membe sy blh solat kt situ semasa btugas perkampungan hadhari..cuma tidak siap sepenuhnya…tmpat amik air sembahyang agak jauh…

    saya denga masjid tu tak leh wt solat jumaat lg sbb tak cukup syarat lg..insyallah lps2 ni blh digunakan…

  80. Ari tu mase raye cine ade gok saye gi melawat mejid kristal tu…kecewe gok la..pasal institusi masjid jadi lagu tu..mat saleh jantan tine masuk pakai seluo pendek je…cine pun semua masuk..hok melayu pulok selamba masuk pakai baju ketat dok pakai tudung…ape nok jadi ni..tapi ada jugok la org ambik berkat semayang dalam tu sorg dua..wallahualam..

  81. aku owg kedah.but blaja kt cni..aku pnah dok kt ats jmbtan sultan mahmud 2 tapi aku x nmpak paper pun…..sje jer wt reka cite…

  82. […] it if they just wanna show off? (That was what I’ve been told by the commenters). Click here for more. “Tanda akhir zaman. Manusia berlumba-lumba membina bangunan (masjid umpamanya) […]

  83. Saya sokong cakap -cari kebenaran, globalmalau-

    kalau sibuk nak menegakkan islam, tapi diri sendiri tak menuju ke arah itu… tak guna jugak..
    kalau betul sayangkan islam, jgn mengata orang dengan bahasa yang kesat… apa lagi menghina orang… islam tak ajar kita mengata dan menghina orang…
    apa-apa pun, perbetulkan dulu diri… jika semua umat islam perbetulkan diri, insa-Allah akan berjaya Malaysia sbgai negara islam..
    pasal masjid kristal, mungkin ada mesej disebaliknya…
    sama-sama ambil iktibar, perbetulkan diri..
    kita orang islam, perlu bersatu hati… jgn saling bertelagah dan bermusuh kerana parti… islam akan kuat kalau kita semua bersatu…

  84. btl laaaaaaaaaaaaaaaa.ak 6pak gak skek2.ntah2 han2 kot’huhuhu

  85. Betul la tu… buat masjid mahal2.. habiskan duit rakyat jer…bukan untuk buat smbyang pun..rakyat banting tulang siang malam nak carik duit…bukan tak bleh nak dirikan masjid tapi biarlah gunakan fungsi masjid itu dgn sebaiknya iaitu untk beribat kepada Allah S.W.T..bukan smata2 untuk wat melancong…..

  86. mmmm…….ni memang BUKAN TRICK la…… sy yang tengok sendiri gambar kat henset kawan sy sebaik saje lepas die tangkap gambar masjid tu…..memang betol la ade imej tu…maklumla henset sy xde camera…setok karung gak mase tu….camne bleh ade gambar jeanne abdullah plak kat kubah masjid ni….musykil…

  87. assalamualaikum wahai ahli puteri umno….
    sedo2 la diri tu……gi dengo ngajo banyak2…..kite orang Islam ni patutnye ikut ajaran Islam…..bukan islam hadhari….

  88. salam..saya terpanggil untuk bagi sedikit komen.. saya ada nampak masjid tu tapi dari jauh, tak brape jelas.. terkejut juga dengar tentang negeri sdiri,.. tapi kuasa Allah, sapa yang tahu.. mungkin Dia nak tunjukkan sesuatu pada hambaNya.. pada saya desas-desus ini akan memalukan umat Islam sendiri, dan kalaulah berita ini tak benar, lagilah parah…

  89. masjid 2 mmg keras..aku tau la..aku pnh kije kat sn..seingat aku time aku kije kat sn,,2org pekerja mati secara misteri..kwsan 2 mmg keras dulu..

  90. 2 pun org la yang cite..ntah btul ke x hanya Allah sj yg tau..

  91. salam.. ana setuju dengan pendapat semua yg menyuarakan pendpt.. bt masjid tp tak gune masjid 2 dengan sebaiknya.. zaman nabi saw bukan bt banyak masjid bukan untuk menunjuk2 tapi ada fungsi yang tersendiri.. untuk majukan ummat Islam.. guna masjid sebagai institusi keagamaan spt majlis2 ilmu. belajar agama & so on.. tp knp jd cam ni.. mg Allah beri hidayah kpd ummat Islam yang masih belum insaf… bt masjid byk2 xde gnenya kalau kurang orang nak g…

  92. salah satu petanda hari kiamat,masjid dibina dijadikan model ,tidak di gunakan untuk mengejerkn sembahyang

  93. mmg betul la….habis duit rakyat berjuta2 wat masjid..tapi x bleh nak sembahyang….mmg tanda akhir zaman….salah satu tanda akhir zaman ialah “apabila masjid2 diperindahkan”…..pikir2kan lah…. allahuakbar!…

  94. Org yang buta hati sahaja yang tidak percaya dengan perkara ghaib.

  95. A’KUM… AKU PUM DOK TAU BETUL KER DOK.SBB AKU DOK G TGK DGN MATA SENDRI LG.ADA MS AKU NK G TGK SDRI.TAPI SIAP AH KALU AKU G TGK BETUL2 GMBO 2 WUJUD MEMAG AKU BEDAL CUKUP2 HOK MANE DOK CAYE 2. KPD MANA2 HOK KATA GAMBO 2 KESAN DR CHYA MENTARI PIKIR AH SKIT, KALU KESAN MTHARI PUN GUANER GAMBO MENATANG 2.MSJID 2 KANG MUSTAHIL RUMOH ALLAH AKAN JD GTU.OK LAH… KIRA KU CAYE LAH KESAN MTHARI,TAPI ALLAH NK TNJUK YG KESAN MTHARI 2 GAMBO SETAN,TAPI DUK KAT MSJID?MEMANG PATUT PN TUHAN TUNJK KESAN MTHARI 2 GMBR SETAN, SEBB MSJID 2 UTK PMERAN JER,SGLA MOKSIAT ADA DUK DLM MASA PRASMIAN DULU.KPD ORG LUOR HOK DOK BRPA TAU 2 JGN NOK NAFI AH,AKU NI ORG TRANUNG AKU TAU AH.EH,MARI SINI AKU NOK KABO SKIT EK,MASA PERASMIAN DULU BYOK LORI KELUOR MASUK KAT MSJID 2,TAPI TENGOK PD LORI 2 MCM X DOK APE2.TGK LORI AIR BATU BYOK DUK KUOR MASUK,INGT AIR BATU,SKALI G TGK AROK???GUNE HAL GNI?NI KER PMIMPIN ISLAM? NI LAH HOK SLAME NI PUOK2 BN BAWOK NI.BGUS KER?NOK TYA SKET?WI JAWAPAN SKALI NOK DENGOR.

  96. astarghfirullah… setelah melihat video ini, sy yakin dgn satu ayat al-quran yg menyebut bhw tnda2 akhir zaman, akn trbinanya sebuah masjid yg lebih hebat drpd masjidil nabawi dan tujuan masjid trsebut adlh utk prhiasan. lihat sahaja keliling masjid kristal yg dijadikan tdk ubah seperti muzium mlh konsert tlh diadakn selama 10 hr 10 mlm di hdpn masjid yg seharusnya mnjadi rumah ALLAH s.w.t
    dgn trbinanya msjid kristal ini, sy yakin tnda2 itu sudahpun trlihat dn trbukti. malah, pd zaman rasullullah juga ada menyebutkn bhw masjid2 seperti ini tiadalah perlu dibuatkan lagi melainkan diwajibkan ke atas kamu untuk membakarnya.
    sy juga difahamkn bhw kiblat masjid kristal tlh lari drpd kiblat asalnya malah arkiteknya juga bukanlh drpd golongan cendekiawan islam. sesungguhnya, marilah kita menginsafi diri dan pulang ke pangkal jalan hendaknya. semoga kita hidup dengan rahmat dan limpah rahmatnya. insyaALLAH:))

  97. aku pelik nape korang nak gdh kerana sebuah masjid.. cubalah korang semua fkr sebuah masjid itu dibina utk ap???? utk ibadahkn,xknlah diorg nak bt yg bkn2 kat umah allah…. allah itu maha kaya,dia akan tunjuk ape yg slh &ape yg btl… jd kte b’tawakallah kepadaNYA…

  98. tipu i tgk gambar biasa, takadapun nampak gambar mata hidung jin tu. tapi body masjid tu kan kaca, bila cahaya memantul2 nampaklah macam muka jin, tapi kita tak tahu kan pereka nya yang bijak nak sabotaj orang islam. tapi harap2 benda tu tak betul.tapi kenapalah tak bagi aje projek tu pada anak trg, bukan kontrator kroni

  99. udahle … apa-apa pun allahh maha kaya, siapa yang buat salah cak apa yang salah cash dibalasnnya. kita tugu apa jadi seminngu 2 ni

  100. sama ada benda ni camera trick ke x,yg aku tau,apa ke jadahnya bt masjid,tp x leh berjemaah……..em,memg patut pun idris jusoh kene tendang.tp,mungkin dia nak bt 1 pembaharuan kt tgganu…….yg akhirnya memakan diri dia sendiri.

  101. Imej pada masjid tersebut mungkin betul , mungkin tidak. Tapi yang PASTI BETUL ialah MASJID BUKAN UNTUK TARIK PELANCONG TAPI TEMPAT UNTUK MENYEMBAH ALLAH YANG MAHA BESAR. JADI, KALAU NAWAITU AWAL2 DAH UMUM UTK PELANCONGAN, MAKA TIADA KEREDHAAN ALLAH PD PERBUATAN ITU.

  102. so… hari ni,dato deris memahat sej. mcipta tamadun… tidak pernah sebelum ini… betul2 kena tpatnya…. slamat tinggal deris…dgor khabor doh ditrik darjah kebesaran bersama 2 org balacinya pasal sultan murka…

  103. Assalamualaikum…
    Hanya hati yang diberi hadayah Allah yang akan menerima kebenaran…Berdoalah, semoga segera mendapat petunjuk dan hidayah Allah..Sama ada Allah ciptakan sesuatu itu terus secara langsung untuk beri hadayah kepada hambaNya, atau melalui wasilah(perantaraan) yang lain, Dia berhak melakukanNya. Islam agama yang syumul, kalau ikut Quran Hadis, tak akan sesat selamanya, insyaAllah…itu janji Allah dan Nabi. Hanya yang berilmu dan berakal akan dapat menilai ilmu Allah dan Islam sebagai pegangan utama sehingga menolak segala kemungkaran!Amin….(Ya Allah, kekalkan hidayahMu kepada Kami yang sedar dan insaf ini;dan bukakan pintu hati mereka untuk berada di jalanMu,Amin…)

  104. Disebabkan pemimpin korup negara ditimpa bala… tak lama lagi ntah2 ada tsunami lagi takutnya…

  105. Walaubagaimanapun masjid tu tetap tak kena pada tempatnya tak kira entiti tu betul2 wujud ataupun rekaan semata2..

  106. tak patut wat masjid kristal tue………………………

  107. nape terengganu tak selidik sebelum bina masjid….sedangkan terengganu merupakan negeri islam atau pas….contoh negeri2 lain walaupun beza dgn negeri terengganu cara pemerintahannya tapi diaorang lebih peka pada semua tu…membazir bina masjib cm tu

  108. no komen…LU PIKIRR LA SENDIRI…ASSALAMUALAIKUMMM..

  109. setelah saya tengok… teliti… memang lah mesti ada yang mengatakan nie camera trick… tp kalu nak difikir2 semua kejadian 2 semua kehendak ALLAH….memang la kalu kite tengok ngan mata kepala kite sndri x nmpk, kalu ALLAH nk tunjuk 2…. DIA akan tunjuk………ingat ALLAH maha KUASA….

  110. SEBAGAI UMAT ISLAM YANG TAHU HUKUM DAN YANG TINGGI TAHAP FIKIRANNYA, SEHARUSNYA KITA BERFIKIR DENGAN TENANG DAN MOHON PETUNJUK ALLAH S.W.T. SEBENARNYA KITA TIDAK BOLEH MENILAI SESUATU PERKARA DENGAN MELIHAT TAPI MENGKAJI DAN MEMAHAMI DAN SEBETULNYA KITA MERUJUK KEPADA ALLAH S.W.T MELALUI DOA DAN HIDAYAH KAN? JANGAN CEPAT MELATAH KERNA KAUM KAFIR SENTIASA BERUSAHA UNTUK MEMECAHKAN UMAT ISLAM YANG SENTIASA PANAS BARAN KAN? SO, FIKIR2KAN, BERDOA DAN TAWAKKAL..

  111. waalaikumsalam…
    masjid ni tujuan dibina untuk beribadat.. bkan untuk megah2..
    agak2 RM22juta 2, bina masjid kristal berbaloi ka?? bkan bleh sembahyang pun..
    baik depa tukaq nama boh tokong kristal ka, sbb x bleh solat pun..
    Allah nk zahirkan la tempat 2 memng bukan masjid..sbb xleh solat..
    kalw masjid, misti bleh solat..kan?? mana da masjid yang x leh solat.. org yang dok kata trick kamera 2, p la tengok sendiri.. jangan dok main sesah ja.. hampa x p tengok, dok kata trick kamera plak.. 2 tanda2 Allah dh tutup pintu hati ampa la 2.. sebb xnampak kebenaran… org kata benda betoi ampa dok main2 plak.. benda 2 bukan trick camera la bro/sis.. memang betoi.. xkan budak 2 bodo kot nak buat muka cam2 kat masjid.. dia pun pandai pikiaq la.. buat dosa ja kalaw dia wat fitnah camni.. dia tunjuk supaya kita yang tengok ni dapat kesedaran mana yang benar, mana yang bathil.. supaya bila kita tengok gambar ni, kita ingat allah.. ni bila tengok, kata dia tipu plak.. 2 tanda hati dah tertutup la 2..

  112. Apapun yang berlaku ke atas masjid kristal jangan lah salahkan kepada seseorang. kita sepatutnyan bangga dengan pembinaan masjid kristral. kita kena ingat bahwa orang kafir sentiasa hendak memecah belahkan umat islam. macam2 boleh buat. yang kita sokong kenyataan orang kafir memang tak betul. sepatutnya kita umat islam rasa bangga dengan pembinaan dan perlu menentang kenyataan tersebut. orang yang menentang pembinaan masjid mereka adalah sebenarnya menentang Allah. Apa pun ianya kenyataan bahwa ujudnya sebuah Masjid untuk umat islam.

  113. Saya penah gi masjid kristal pada cuti sekolah yg lepas. Ramai yg kata takleh sembahyang di masjid kristal, tapi saya dapat mengerjakan solah isyak dlm masjid tu. alhamdulillah…yg pasti kita boleh solat di masjid tu. Saya rasa perlu juga masjid dibina di situ untuk kemudahan para pelancong mengerjakan solat, jadi taklah nanti pelancong sampai tak solat setelah puas menjelajah model-model masjid yang kecik-kecik tu. Takkan nok solat dlm masjid yg kecik-kecik tu pulok. Harap-harap pd masa akan dtg masjid kristal ini dlt pulak solat jumaat nnti. Semoga masjid kristal akan berfungsi sebagai masjid yang sebenar-benarnya.

  114. inilah kerja puak2 umno yang banggang.Tak cukup nak kebas duit buat masjid pun dah bazir.Duit dah boleh buat bantu golongan miskin.kepada pengundi bulan johor anda tukarlah keahlian anda…jangan jadi bodoh dan buta mata

  115. yang kita tahu nak komen benda yang negatif saja. belambak lagi komen yang positif, apa nak hairan bila ALLAH snw nak, sesuatu pasti jadi, kerana masjid ini dibina atas ehsan dan kasih pada Allah, semua makhluk pun teringin gambar mereka di rakamkan, nak hairan apa! Allah jadikan jin dan manusia untuk tunduk dan sujud kepadaNya. Soal siap yang bina dan siapa yang tadbir negeri negeri terenggganu tu kerja Allah, Allah tak bagi kepada orang yang zalim memerintah.

  116. jgn percaya sgt..tknologi skrg org leh wat mcm2…

  117. IDEA IS EVERYTHING…BUT NOTHING!!!
    ( TAHI PUN LEH JADI ARTWORK LA….)
    -FUAD ARIFF

  118. salam,

    video nampak macam telah di edit dengan software tertentu seperti photoshop dsb kemungkinan quality vidcam mempengaruhi juga. Namun begitu, kemungkinan imej jin sebenar yang di’capture’ oleh vidcam juga tidak boleh ditolak.

    Persoalan sekarang dari banyak komen2 khalayak mengambarkan imej jin tersebut jin kafir. ADAKAH SAUDARA-SAUDARA KU PASTI BAHAWA IMEJ JIN YANG DITONJOLKAN TERSEBUT ITU KAFIR ? BAGAIMANA KALAU IMEJ ITU ADALAH JIN ISLAM ?

    FAKTA:
    Jin ada yang mukmin dan ada juga yang kafir. Dalilnya ayat Al Qur’an (yang ertinya) :

    “Dan sesungguhnya di antara kami ada orang orang yang shalih dan diantara
    kami ada (pula) yang tidak demikian halnya. Adalah kami menempuh jalan yang
    berbeda beda.” (Al Jin : 11)

    – jangan terlalu taksub dengan video-video sejenis macam ni pada zaman sains dan teknologi sekarang yang boleh membawa kepada fitnah, perpecahan umat islam dan orang melayu. Terlalu banyak manusia yang bertopengkan agama berjuang untuk kepentingan diri sendiri.

    wallhualam

  119. kpd terengganu kita ; cmne kte nk berbangga ngan pembinaan msjid 2 klu org islam sndiri yg x hayati ajaran islam sebetolnye.ape mksud anda ‘kte perlu berbangga dgn pembinaannye?..adakah krn wang berjuta2 yg dikeluarkn utk bina msjid ni@ rmai pelancong yg x tutup aurat msuk dlm msjid 2@ wujudnye sebuah msjid utk org islam tp x de qariah yg semayang jumaat kt c2? renungknlah….mufti sndiri pn penah bg statement psl pembinaan msjid 2.klu org yg cerdik pndai agama ckp cm2 kte yg ilmu agama secubit ni cube la terima apa org ckp utk kebaikan umat islam gak.

  120. kalo yg biasa dgn photoshop sure tau gambo yg rakam kabur susah nk edit banding dgn gambo yg sharp. tak heran la design masjid tu mcm tu nampak mcm muka jin ker makhluk halus sbb awal2 lg nawaitu orang yg buat masjid tu dah tersesat jauh…adaker suh kontraktor cina buat masjid? islam ada hari btul la (=islam hadhari)!
    yg slalu dgr, rumah kita sekalipun kalo masuk xbiasakan bagi salam or tinggalkan kosong beberapa pun akan dihuni oleh makhluk jin….dan sebaik2 jin adalah sejahat2 manusia…so jin Islam macam mana pulak?
    tak la salahkan masjid tu…cuma kesal rakyat trengganu ramai yg terpaksa berhijrah nk cari kehidupan yg lebih baik dari tempat sendiri tapi kerajaan mereka selamba blanja berjuta2 untuk masjid hiasan. memang sangat menghina penduduk trg. kalo jadik kat tempat aku la….

  121. Drpd bnyk komen..baik pakat kite ramai2 wat demonstrasi tuk jadikan Masjid Kristal tu..tul2 masjid tuk beribadat..
    Stakat komen ni..manelah ada respon dari pihak atasan…yang pameran tetapkan jadi pameran..!
    Yang doang tau parti dorang bergerak/ada gunanyo…konon…wal hal syariat agama dibelakangkan..
    ISLAM HADHARI???Tak yah sampaikan rumah ALLAH pun jadi sekadar perhiasan…jauh dari landasan beriman
    pd ALLAH S.W.T

  122. apa2 pun, btul atau tdak, masjid tu mmg la disalah gunakan kan ? Hiasan pada masjid tu mmg makruh, wlaupun sdikit.. ni sy dgr dri ustaz.. kalau nak ikutkan, msjd pd zaman nabi tu,hanya lantaikan pasir je, n xde ape2 pun.. tp, skarang ni, hanya nak beri keselesaan, letak la kapet, kipas suma tu.. n kalau masjid kristal ni, bknnye stakat nak beri keselesaan, tp, ntahla nak ckp pe, pkir2 la sendiri.. MASJID ADALAH RUMAH ALLAH.. X PATUT LA KALAU ADE PELANCONG YG TERDEDAH AURATNYE KAT SITU KAN,.. Sy ni x la expert sgt la psl bende ni, tp, kalau ape yg sy ckp ni salah, anda berhak untuk menolaknya, sy jga melakukan dosa, harap boleh perbetulkan apa yg silap.. wassalam…

  123. Tak payah la nak mempertikaikan masjid kristal ni, dah sedia maklum Allah sendiri pn sukan benda yang cantik! kita patut berterima kasih kepada orang yang mencadang dan orang yang berusaha keras membina masjid yang cantik tu. Bonus kalau ia menjadi tarikan pelancong.. Tapi pernah ke tanya pada pelancong kenapa diaorang suka tengok masjid tu…. Mungkin sebab diaorang tak pernah terpikir ada manusia yang boleh mencipta masjid yang begitu indah dan cantik….

  124. ASSALAMUALAIKUM….

    KEBESARAN ALLAH…KETENTUAN DAN TAKDIR ITU DARI ALLAH YANG MAHA ESA..SEMUA YANG BERLAKU SUDAH DITENTUKAN OLEH ALLAH TERBINANYA MASJID INI JUGA DI TAKDIRKAN OLEH ALLAH S.W.T HANYA MANUSIA YANG MENGOLAHKANNYA..OLEH ITU JGNLAH KITE MENUDUH SESAMA SENDIRI, KITA SAMA2 UMAT ISLAM KITA HANYA PERLU LIHAT DAN LIHAT APA YANG AKAN BERLAKU SETERUSNYA KERANA ITU KETENTUAN ILAHI….

    ASSALAMUALAIKUM….

  125. betul atau tidak gambar tu, namun, tujuan pembinaan masjid itu tetap salah. menghabiskan duet rakyat. sedralah, dunia sudah hampir kiamat….

  126. masyallah mcm ne bleh jd bgtu?
    tp btulke duit untuk bina masjid ni dari sumber haram?
    leh x tlong hntr video ini ke laman web saye?
    please

  127. itu jin HADHORI……………….wa…wa…

  128. bagi pendapat gue la kan..yang hang pa duk komen itu ini tu..hang pa sdiri da btul2 warak ke..entah2 smbahyang pun mak ayah leteh berleter baru bangun..nk p masjid..hemm..hampeh..jauh skali duk rase..jgan duk kata kt orang,,jaga diri sdiri..lau nk kata pn pastikan iman kita da tebal dan nyakin yang kita da dapat masuk syurga..baru blh perbetulkan orang len..biaq p la orang nk bina masjid kristal ke masjid emas ke..ko orng tu surau tepi rmah pn xpergi..ingat la masjid duk nangis kerna kita da..masjid dibina sitiap kampung,bukan kecil tp besar,,menjadi persoalannya di mana penghuninya…time raye n sembahyangf jumaat je..smpaikan jalan raya nk hguna buat sembahyang..tapi hari len..harapkan bila l yang bertugas dan imam je ada..fikir la.. bimbing kwaga n diri anda dulu..baru betul orang len…

  129. orang ganu hok duduk dekat2 ngan sejid tu… apa kata g sejid rama-rama,
    jgn duk ngutuk je… masjid kosong bukang saloh krjn… saloh diri sendiri la….
    ibarat orang v nasi sepinggang… makan je la… dokkang nok kena suap kot..
    dok otg wak sejid, pakt gi r rama-rama…..
    Kalu ada Jin pun… biar le… jin kan ada 2 jenis… jin kapir ngan jin islam… so pikirla yg +ve…

  130. SAPE YANG KUTUK SEBAB SURUH ORG KAPIR BINA MASJID TU..
    SAMA2 KITA BERDOA KOT2 HATI DORANG TERBUKA UTK MASUK ISLAM..
    PASTU NTAH2 LEBIH WARAK DARI KORANG….

  131. KEPADA KP2O5…
    MUNG NI SEMAYANG KE DOK??? ORG LAIN BULEH SEMAYANG,
    MUNG PULOK DOK BLEK… NGARUK…NGARUK..

  132. NI SEMUA TAKTIK KOTOR POLITIK…
    NI SEMUA BUSUKKKKKKK…………………….

  133. Saya tak nak komen banyak, tapi nak sembahyang jumaat macam maner oi…mukim ni tak cukup 40 org penduduk pun. Sah ker kalo wat sembahyang? Pasal arah kiblat tak boleh komen pasal belum tgk, tapi my sister said confirm salah pasal dia dah masuk dan tgk.

  134. beriman sangat ke org2 terengganu ni….
    ramai sgt org2 sana jadi GRO kat cning nihh….

  135. Saya mendapat tahu bahawa video yang dipaparkan dalam YouTube telah diedit oleh pihak yang tidak bertanggungjawab terhadap masjid.Kemungkinan besar oleh ahli PAS.Saya bukan berniat untuk memfitnah ahli PAS.Jikalah benar ahli PAS itu telah melakukannya,dia harus memohon maaf atas kesilapan yang telah dilakukan kepada seluruh orang Islam di Malaysia.

  136. dunia ni mcm2 ade..
    y pi suh org kapir buat masjid buat ape..

  137. Kepada Haji Mohd Nazrin Helmi Bin Haji Embong.
    Untuk mengedit gambar memang senang dgn. aplikasi Photoshop, tapi untuk mengedit gambar video sangat sukar kecuali pihak profesional saja yg mampu melakukannya. Anda senang-senang saja mengatakan ahli PAS melakukannya, anda ada bukti ke? Kalau tidak ada bukti FITNAH la tu namanya. Insaflah Tuan Haji.

  138. patot lah harga minyak,tol naek sbb nak bya wat masjid yg kunun2 tersergam indah tapi byk antu…ni kah negara islam?penduduk tempatan hanya boleh melihat dr jaoh…x bley solat kat masjid yg sepatotnye utk sembahyang,mungkin org yg suruh bwat tuh x sembahyang…renung2kan dan selamat beramah…

  139. mcm muka viking pun ade.
    nie kamera trick ke real?

  140. pikir smula niat mendirikan masjid 2…
    anda da tau jawapannye kan…

  141. laillahaillahallah…

  142. salam…
    sy rasa x kesah la itu gambar ori @ gambar edit..jgn la kita bergaduh sb 1 pihak nak tegakkan itu gmbar ori, n 1 pihak lg nak tegakkan tu gmbar edit…main point nye sekarang bkn nak cari jwpan tu gmbar ori @ edit, tp main point nye ialah kita harus sama2 insaf & mnerima bahawa itu adalah tkdir Allah..mungkin ade sesuatu yg Allah nak tunjukkan dr kejadian ni..ambil lah iktibar dr kejadian ini..muhasabah semula diri & negara kita kini..
    sekadar perkongsian bersama…
    wallahualam…

  143. saya amati rupa wajah manusia pada kubah. aneh, apa kata tok guru.

  144. Gambaran wajah di langit. Apa cerita. Apa petanda?

    tonton di sini

    http://layarbahtera.wordpress.com/kiamat-sudah-dekat/

    atau disini:

  145. Woit ni sume blh edit kat photoshop la kalu tgk baik2 ada yg x sama dan ada yg kate x blh solat 2 cume solat jumaat je solat 5 waktu yg lain 2 blh la, yg kate 2 x penah solat kt c2 ke?…..pah2 aku nie ari2 lalu kat jambatan 2 x de lak nampak ape2 rupe nak kate 2 pun tgk2 lah sket 2 kan rumah ALLAH……….

  146. Jangan jadik BODOH!! tu kan just camera effects.. dia jadik gitu sbb pantulan cahaya matahari..
    kenapa nak ejek2.. nie kan umah Allah.. kan dah siap dah masjid nie… walaupun pembinaannya macam membazir….tapi kita makmurkanlah… mesjid cantik bising… rumah supermarket cantik tak bising.. pastu nak plak pg Taj Mahal… asyik gaduh je.. orang melayu Islam nie., bila la nak bersatu.. masing2 dgn pendirian masing2.. macam mana la orang kafir tak permainkan kita… sedar sikit kita nie bangsa terbesar dimalaysia.. tapi masih lemah giler. pg la KL seme kedai/premis org bukan ISlam.. malulah kalian semua…

    • kepada( aku) taj mahal 2 orng islam x nah wt semayang pn..da prnh g k blum?bgi sye orng yg ade ilmu cye ngan ptnjuk allah.tpi orng yg kurang dri segi ilmunye sentiase menfikan benda yang bgi sye x pelik pn..msjd cntk x jdi msalah,tpi cbe la fkir ape niatnye..klu x cye bce hdis ngan al-quraan,klu x tau jgn bnyk bunyi…

  147. haaaa aku ni comel tau

  148. ko org ingat sng ke nak nengok jin & syaitan..
    nengok jin samsudin senang la..
    kecohh je..

  149. salam..kepada yg menfikan perkara trsbt,minta tuhan berikan hidayah tuk korang semua..semoga mnjadi orng yg celik2 ilmu agama…

  150. Saya sedih sebab banyak orang komen bergaduh sebab pasal masjid Biru tapi saya lagi sedih sebab kerajaan terangganu membazir walhal umum diketahui terengganu antara kerajaan negeri yang termiskin antara negeri lain , kenapa tak digunakan duit itu untuk kebajikan rakyat terengganu?
    saya juga dipahamkan oleh orang yang pernah datang kesana, masjid Biru LEBIH DIJADIKAN NILAI KOMERSIAL DARI IBADAT…tak banyak penduduk setempat datang solat kesana sebab tak bersesuian ..(nak gi pulau kena banyar tambang bot ) rasanya penduduk setempat lebih rela sembayang di tanah besar berbanding ke pulau sebab kena banyar tambang. maafkan saya jika saya salah
    tak malukah kita pelancong non muslim masuk ke Masjid Biru dengan pakaian yang tak senonoh?

  151. betul ke org kata yg masjid krister tu ada misteri?

  152. kesal dgn sesetengah komen yg diberi…org islam bertingkah pendapat…org kafir suka sangatlah…sy pun tak tau status gambo ni betul ke tak…org yang rasa dirinya bijak dan berteknologi hanya anggap video ni di edit…tak kisah le video ni betul ke tidak…sy nak ingatkan tentang tanda2 kiamat….org jahil bercakap tentang agama( adakah org yg memberi komen dlm ruangan ini pakar dlm bab agama?)…masjid dibina untuk bermegah2 juga satu tanda(apa tujuan utama masjid dibina?)…sama2 lah kita fikirkan…cubalah muhasabah diri..adakah kita berada di kalangan org yg benar…jgnlah nak bergaduh sesama muslim…

  153. kebimbangan Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah tentang umat Islam di negara ini yang disifatkannya dalam suasana kritikal, bagaikan tenggelam punca yang perlu diberi perhatian sama ada oleh UMNO mahupun PAS termasuk juga mereka yang mengaku diri sebagai Islam di dalam KEADILAN. Keadaan itu berlaku titah baginda, akibat pemimpin memilih untuk bertelagah serta bersaing mendapatkan pengaruh sehingga tergamak melakukan perkara mencemarkan agama serta menjatuhkan maruah ummah. Raja Dr. Nazrin bertitah, pemimpin sedemikian mungkin menyimpang daripada prinsip asas Islam yang sentiasa menyeru kepada perpaduan ummah kerana merelakan agamanya dicemari dan umatnya dihina. Mengambil contoh penderitaan dan penghinaan yang menimpa sebahagian umat Islam di Palestin, Afghanistan dan Iran, titah baginda, ia bermula daripada pemesongan di kalangan pemimpin yang rela membuka laluan kepada orang bukan Islam untuk melakukan pencerobohan serta kemusnahan terhadap bumi dan umat Islam itu sendiri

    http://celahgelegar.blogspot.com/2010/08/bukan-islam-boleh-masuk-masjid.html

  154. emm,bagi pendapat saya masjid nie x salah..yg salah kita sendiri tidak menghadirinya,tak kira masjid dimana pun,jadi sama2 lah kita mengimarahkan masjid @ surau disekitar rumah kita terutamanya..maaf jika tersinggung

  155. masjid ni kalau malam cantik,lampu macam2 kaler ade,bitu merah,ijau pun ade,skali tengok mcm lampu konsert,tokong cine pun x berelip relap gitu….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: