• Orang Mude Geng Kite

 • SUMBANGAN

  DPPKT mengalu-alukan sumbangan kewangan pengunjung laman ini untuk menggerakkan aktiviti-aktiviti semasa DPPKT. Sumbangan yang ingin dihulurkan boleh dimasukkan ke akaun Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu, nombor akaun 13017010077298, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) cawangan Kuala Terengganu @ kirimkan wang pos ke alamat: BENDAHARI Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu Lot 129, Kampung Dusun, Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu. Ingatan:Sila tulis 'Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu' sahaja pada penerima wang pos tersebut. Sumbangan yang bakal dihulurkan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih, Jazakallah....
 • Kalendar

  Oktober 2008
  I S R K J S A
  « Sep   Nov »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • GERAMMM

 • Kunjungan

  • 233,393 hits
 • RSS harakah

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS Aliran

 • RSS KeAdilan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS MalaysiaKini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • Laman

 • ALBUM

 • a

 • PENAFIAN

  Blog ini adalah milik Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu(DPPKT). Walaubagaimanapun, isi artikel-artikel yang terkandung dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian DPPKT. Ada yang di'copy paste'kan daripada laman-laman web atau blog-blog lain apabila ada isu-isu yang sama dibincangkan, agar blog akan sentiasa meriah dengan isu semasa. Kami menerima komen atau kritikan membina dari rakan-rakan sama ada kawan mahupun lawan.
 • ALAMAT & PERHUBUNGAN

  Pejabat Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu Lot 126, Markaz Tarbiyyah Pas Kuala Terengganu, Kampung Kolam Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. No Tel : 09 6178591, faks : 09 6178592, email : dppktrg@yahoo.com web : https://dppkt.wordpress.com
 • Advertisements

LUPAKAN PERCANGGAHAN

 16 September sudah selesai. Segala percanggahan pendapat tentang perubahan kuasa semakin lama semakin menurun. Bahkan sekarang ini timbul pula pandangan daripada DAP melalui ketuanya Karpal Singh yang menyatakan bantahan terhadap perubahan kuasa melalui lompat parti

Penulis bukan orang yang membangkang perubahan kuasa ini. bahkan cukup bersetuju jika ianya benar-benar berlaku. ini berdasarkan pandangan PAS sendiri yang menyokong perubahan kuasa jika Islam menjadi majoriti dalam Parlimen.

16 September begitu banyak mengajar ahli dan pimpinan PAS erti wala’ kepada pemimpin dan parti. Kalau sebelum ini, ahli dan pimpinan PAS seakan-akan bertelagah sesama sendiri dalam mencari kata sepakat tentang bentuk perubahan kuasa ini. akhirnya peristiwa yang ditunggu-tunggu tersasar dari perancangan.

Pertembungan ini bukan pertembungan antara ulamak dan profesional dalam PAS sebagaimana yang didakwa. Bukan juga pertembungan antara golongan tua dan golongan muda. Tetapi €ia lebih kepada pertembungan antara golongan yang terlampau menganggap PAS sebagai parti politik semata-mata dan golongan yang mengangap PAS sebagai parti Siyasah, dakwah dan tarbiyyah.

Dalam hal ini memperlihatkan ramai dari tokoh profesional dalam PAS begitu memberi komitmen tinggi kepada kepimpinan PAS. Sebab itu tidak sesuai disebut bahawa ini adalah pertembungan antara ulamak dan profesional.

Ketika muktamar baru-baru ini memperlihatkan perwakilan menyatakan sokongan padu kepada setiap keputusan pimpinan. Tetapi terdapat segelintir pimpinan PAS masih ragu dengan keputusan parti dengan mengeluarkan pelbagai kenyataan mengkritik pimpinan.

Ini merupakan perkara biadap yang mula menular dalam PAS. Semua ini seakan-akan bermula daripada peristiwa 16 september walaupun tarikh keramat itu hanya omongan kosong

Kemudian timbul pula bahawa 16 september ini hanya satu permulaan ke arah perubahan yang lebih besar. Perubahan yang lebih besar ini sudah lama dimulakan oleh PAS semenjak tahun 1951 lagi. Ditambah pula pada tahun 1982 PAS diperkasakan dengan memperkenalkan sistem kepimpinan Ulamak bagi memperkuatkan perubahan dalam negara ini.

PAS dilihat berjiwa besar dengan melangsungkan kerjasama politik bersama parti serpihan UMNO S46 bagi mengjana perubahan besar dalam langkap politik negara.

PAS juga dilihat berjiwa besar sehingga menubuhkan GERAK yang akhirnya menjadi perintis kepada gabungan Barisan Alternatif dan PAKATAN RAKYAT.

Inilah PAS yang telah berjuang lebih dari 50 tahun untuk memulakan perubahan berdasarkan Islam.

Pimpinan yang pernah bercanggah pandangan dengan Majlis Syura Ulamak diharap dapat kembali menyusun langkah untuk sama-sama memperkasakan kepimpinan untuk masa hadapan.

Majlis Syura Ulamak bukan Maksum daripada kesilapan. Tetapi setiap keputusan selagi mana tidak bercanggah dengan Al-Quran dan Sunnah wajar dihormati dan diperkasakan agar keberkatan diperolehi.

Persoalan berkat ini walaupun tidak dapat dilihat tetapi kedatangannya dirasai oleh mereka yang menjadi pendokong parti.

Tuan Guru Presiden selalu mengingatkan kepada Ahli dan pimpinan bahawa sesiapa yang membuat keputusan secara individu hingga membelakangkan keputusan parti pasti akan tersingkir dengan sendirinya.

PAS merupakan Parti Siyasah, Dakwah dan Tarbiyyah. Siyasah mesti diselangi dengan dakwah. Siyasah tanpa dakwah menghasilkan kekotoran dalam politik.

Semoga dengan dengan tersasarnya peristiwa 16 September ini menyatu dan mempeeratkan kembali ukhuwwah di kalangan ahli dan pimpinan PAS

Cukuplah dengan pengalaman lepas yang banyak menimbulkan kekeliruan antara kita. Jangan kerana seorang individu yang bernama DSAI pimpinan PAS bertelagah sesama sendiri.

www.attakiri.blogspot.com

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: