• Orang Mude Geng Kite

 • SUMBANGAN

  DPPKT mengalu-alukan sumbangan kewangan pengunjung laman ini untuk menggerakkan aktiviti-aktiviti semasa DPPKT. Sumbangan yang ingin dihulurkan boleh dimasukkan ke akaun Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu, nombor akaun 13017010077298, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) cawangan Kuala Terengganu @ kirimkan wang pos ke alamat: BENDAHARI Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu Lot 129, Kampung Dusun, Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu. Ingatan:Sila tulis 'Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu' sahaja pada penerima wang pos tersebut. Sumbangan yang bakal dihulurkan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih, Jazakallah....
 • Kalendar

  Mei 2008
  M T W T F S S
  « Apr   Jun »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • GERAMMM

 • Kunjungan

  • 231,663 hits
 • RSS harakah

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS Aliran

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS KeAdilan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS MalaysiaKini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • Laman

 • ALBUM

  10/3/2011

  IMG_1701

  IMG_1702

  IMG_1703

  IMG_1704

  More Photos
 • a

 • PENAFIAN

  Blog ini adalah milik Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu(DPPKT). Walaubagaimanapun, isi artikel-artikel yang terkandung dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian DPPKT. Ada yang di'copy paste'kan daripada laman-laman web atau blog-blog lain apabila ada isu-isu yang sama dibincangkan, agar blog akan sentiasa meriah dengan isu semasa. Kami menerima komen atau kritikan membina dari rakan-rakan sama ada kawan mahupun lawan.
 • ALAMAT & PERHUBUNGAN

  Pejabat Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu Lot 126, Markaz Tarbiyyah Pas Kuala Terengganu, Kampung Kolam Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. No Tel : 09 6178591, faks : 09 6178592, email : dppktrg@yahoo.com web : https://dppkt.wordpress.com

3 BILION DUIT ROYALTI HILANG:MAMPAT LAPOR POLIS


Kuala Terengganu 22 Mei – Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat), hari ini membuat laporan polis di IPD Kuala Terengganu berikutan kehilangan Wang Royalti Terengganu sebanyak RM 3 billion. Laporan tersebut dibuat sekitar jam 11 pagi tadi.

Sementara itu, dalam sidang media selepas laporan dibuat, Mohd Fauzi juga mengatakan Mampat akan membawa kes ini kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) dalam masa terdekat.

Sabtu ini (24 Mei), Mampat akan melancarkan “Kempen Selamatkan Royalti Terengganu, Kembalikan Hak & Maruah” di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu. Kempen itu bermula jam 10.00 pagi. Riben Hitam Putih dan Sticker percuma akan diedarkan di samping mengambil tandatangan sokongan dari rakyat Terengganu.

Mampat juga bercadang mengembangkan kempen ini ke seluruh negara khususnya kepada anak Terengganu di Lembah Klang. Mampat mengalu-alukan keterlibatan NGO atau individu yang sedia bekerjasama bagi menjayakan kempen ini.

Untuk sebarang urusan, Mampat boleh dihubungi melalui talian berikut:
Mohd Fauzi Abu Samah (0139238685) – Pengerusi, Zaidan (0139797025) – Setiausaha, Wan Azmi (0139328685)- Urusetia Mampat.

Berikut adalah laporan yang telah dibuat;

Pada 15/05/2008, saya telah terbaca berita mengenai kehilangan sejumlah wang yang dikatakan Royalti Petroleum Terengganu dari beberapa akhbar utama tempatan seperti Sinar Harian dan Berita Harian.

Akhbar Sinar Harian melaporkan kenyataan bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh yang mengatakan beliau tidak tahu mengenai jumlah sebenar wang yang sepatutnya diterima oleh Kerajaan Negeri ketika itu sehinggalah Senator Datuk Amirsham Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri mendedahkannya pada Persidangan Dewan Rakyat yang lalu iaitu sebanyak RM 7.3 billion.Datuk Seri Idris Jusoh juga mengatakan, wang yang diterima Terengganu ketika itu hanyalah berjumlah RM 1.3 billion sahaja setahun.

Sementara itu, Berita Harian pula melaporkan Datuk Ahmad Said mengatakan Terengganu hanya menerima RM 4.3 billion sahaja dari jumlah RM 7.3 billion yang disebutkan menteri terbabit. Datuk Ahmad juga jelas mengatakan tidak tahu ke mana RM 3 billion baki tersebut dibelanjakan.

Melihat kepada dua laporan akhbar terbabit yang mempersoalkan ke mana perginya baki wang Royalti tersebut, saya percaya telah berlaku suatu penyelewengan dalam pengurusannya dan ianya mempunyai unsur-unsur jenayah yang perlu disiasat.

Sebagai rakyat Terengganu, saya mempunyai hak dan tanggungjawab untuk melaporkan kepada pihak polis tentang kehilangan RM 3 billion tersebut yang merupakan kehilangan wang secara misteri yang tidak sepatutnya berlaku di dalam pentadbiran sesebuah kerajaan yang amanah.

Sekira perkara di atas tidak disiasat dan diambil tindakan, saya bimbang penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan akan berterusan berlaku dan ini akan mengakibatkan negara akan terus kerugian dan tidak dipercayai oleh para pelabur dalam menguruskan kewangan. Ini kerana pengurusan kewangan seharusnya diaudit dan dilaporkan bagi memperlihat ketelusan dalam menguruskannya.

Saya berharap pihak Polis dapat menyiasat perkara tersebut dengan teliti dan segera supaya dalang yang menyelewengkan wang rakyat negeri Terengganu ini dapat dikenalpasti dan dibawa kemuka pengadilan.

Sekian sahaja report saya.

Mohd Fauzi Abu Samah

RM 1 untuk Royalti Minyak

MAMPAT memerlukan sejumlah wang yang besar untuk menjalankan aktiviti dan program yang dirancang. Sumber utama kewangan MAMPAT ialah sumbangan daripada pihak korporat dan orang ramai.

Untuk menggalakkan lagi sumbangan kami telah melancarkan kempen RM 1 untuk Royalti Minyak- RM1 untuk RM. Program terdekat MAMPAT ialah Konvensyen Royalti Petroleum yang akan diadakan pada 14 Jun 2008 di Terengganu Equestrian Resort (TER).

Program ini meliputi tiga fasa iaitu pertama fada I – Pra konvensyen akan melibatkan aktiviti seperti menggantung baner, mengedar pamplet, menampal poster dan mengambil tandatangan orang ramai. Target tandatangan ialah 100000 tandatangan dan akan dihantar kepada pihak yang berkenaan seperti Kerajaan Malaysia dan Menteri Besar Terengganu.

Fasa II ialah Konvensyen Royalti Petroleum yang dihadiri oleh dua orang pembentang kertas kerja dan ahli panel forum yang pakar dalam bidang masing-masing. Di akhir konvensyen akan dibuat resolusi dan juga akan dihantar kepada yang berkenaan seperti Sultan Terengganu, Menteri Besar Terengganu dan Kerajaan Malaysia.

Kami mewakili NGO dan rakyat Terengganu mengharapkan sumbangan daripada pihak korporat dan orang ramai sebagai menyokong program ini untuk menuntut dan mengenbalikan hak dan maruah rakyat Terengganu. Menjadi tanggungjawab semua untuk menggalas tanggungjawab ini.

RM1 untuk Royalti Minyak-
-Kembalikan Hak dan Maruah Rakyat Terengganu-

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: