PAS KEMUKA PETISYEN PARLIMEN KUALA TERENGGANU

28 April, Kuala Terengganu-Lebih kurang jam 12 tengahari tadi Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, Setiausaha Dewan Pemuda Pas Negeri Terengganu yang juga Penyokong Calon Parlimen Kuala Terengganu pada Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu, memfailkan petisyen melalui peguam Kamaruzzaman Abdul Wahab dari Aziz & Co. di Pejabat Pendaftar Mahkamah hari ini. Dalam temuramah beliau dengan wartawan akhbar, beliau berkata tujuan petisyen tersebut adalah untuk memohon agar SPR membuat semakan ke atas keputusan PRU12 yang lalu terhadap keputusan bagi Calon Parlimen Kuala Terengganu P.36 yang ditandingi oleh Tuan Haji Mohamad Sabu mewakili Pas manakala Dato’ Razali Ismail mewakili Barisan Nasional. Keputusan bagi Parlimen Kuala Terengganu berpihak kepada Barisan Nasional dengan majoriti undi hanya sebanyak 628.

Semalam, Ketua UMNO cawangan Lorong Kemunting Mahari Endut, 48, memfailkan petisyen melalui peguam Shafee & Co., mencabar keputusan Pilihanraya Umum lalu bagi DUN Ladang, Terengganu.

Petisyen tersebut difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu antara lainnya meminta kepastian adakah undi pos termasuk dalam pengiraan dan penjumlahan undi bagi DUN Ladang

Antara yang dinamakan sebagai responden adalah Pegawai Pilihanraya Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Razali Mat Kassim, Suruhanjaya Pilihanraya dan Dato’ Tengku Hassan Omar, bekas calon PAS yang telah memenangi kerusi DUN Ladang.

Wan Hisham Wan Salleh, bekas calon UMNO/BN memberitahu media bahawa SPR telah mengambil tindakan yang salah (acted wrongly) dan bertentangan dengan peraturan pilihanraya apabila menolak 127 daripada 993 undi pos tanpa menyamakan jumlahnya (tallying).

”Tindakan tersebut telah mengubah keputusan pilihanraya kerana saya kalah 31 undi, kami memfailkan petisyen undi keadilan kerana undi pos adalah sah” kata Wan Hisham.

Petang ini pula dijangkakan pihak Barisan Nasional akan failkan 3 lagi petisyen iaitu bagi Dun Rhu Rendang Dun Manir, dan Parlimen Marang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: