BENARKAN MUALAF MURTAD?

Dato’ Seri Ong Ka Ting dalam satu ucapan beliau menyambut baik Kenyataan Pak Lah untuk mengenakan peraturan baru terhadap orang bukan Islam yang ingin memeluk agama Islam. Pak Lah membayangkan peraturan untuk mewajibkan bukan Islam yang berhasrat untuk memeluk Islam supaya memaklumkan dan meminta izin keluarga terlebih dahulu untuk menjadi seorang muslim bagi mengelakkan kekeliruan sekiranya berlaku kematian ,antara Jabatan Agama Islam dan keluarga si mati yang baru memeluk Islam.

Ong Ka Ting pula mencadangkan agar mu’alaf yang ingin kembali ke agama asal mereka dibenarkan tanpa sekatan undang-undang.

Ketua Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu, Ustaz Ahmad Kamal Ali, ketika dihubungi menyatakan kebimbangannya terhadap kebarangkalian berlakunya ketegangan antara umat Islam dan bukan Islam di Malaysia. “Kita sudah sedia maklum bahawa isu ini pernah berlaku dan ianya mengundang perdebatan dan perbahasan yang hangat di kalangan masyarakat Malaysia apabila isu murtad ditimbulkan. Justeru, saya mewakili Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu meminta agar Dato’ Seri Ong Ka Ting menarik balik kenyataan beliau tersebut dan menyeru agar pemimpin-pemimpin politik tanahair terutamanya Perdana Menteri sendiri lebih berhati-hati dalam membuat kenyataan media. Pak Lah seorang muslim dan sememangnya beliau lah yang patut lebih sensitif dalam masalah ini dan bertindak membela umat Islam termasuk mu’alaf supaya tidak tergadai aqidah.” Kata Ustaz Kamal ketika diminta mengulas lanjut berkenaan isu tersebut.

“Sepatutnya pemimpin parti pemerintah lebih arif dan lebih bertanggungjawab terhadap keharmonian rakyat Malaysia khususnya apabila ia bersangkut paut dengan Islam sebagai agama persekutuan(rasmi) yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan. Mereka seharusnya memahami bahawa Islam tidak membenarkan umatnya keluar daripada Islam sewenang-wenangnya dan ia merupakan urusan umat Islam, bukannya urusan orang bukan Islam. Mereka tidak berhak memberi pendapat tentang amalan dan kefahaman umat Islam terhadap isu murtad.” Tambah beliau lagi.

Apabila ditanya berkenaan cadangan untuk mewujudkan peraturan kepada bukan Islam yang ingin memeluk Islam, beliau bersetuju seorang bukan Islam perlu memaklumkan kepada ahli keluarganya bagi mengelakkan masalah timbul sekiranya berlaku kematian. Tetapi beliau tidak bersetuju sekiranya kerajaan mewajibkan untuk meminta keizinan dari ahli keluarga kerana ini bertentangan dengan prinsip kebebasan beragama. Akhirnya beliau mengharapkan pihak kerajaan mengkaji semasak-masaknya sebelum apa-apa peraturan dikuatkuasakan.

Advertisements

Satu Respons

  1. Pos yang baik.

    Website saya akan ekstrak sebahagian pos dan link kembali trafik kepada weblog ini agar lebih ramai yang dapat membaca pandangan ini.

    http://mylivingwall.com
    mengalu-alukan terbitan pos yang mengajak pembaca untuk berfikir.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: