HIDUP DALAM KETAKUTAN SELAGI ISLAM DITOLAK

pak-lah.jpgSetiap tahun Perdana Menteri pasti mengeluh melihatkan indeks jenayah di Malaysia semakin meningkat saban tahun. Jenayah yang membabitkan kekerasan dan golongan wanita bagaikan tiada kawalan kenaikannya. Ibarat kenaikan harga petrol yang amat mustahil untuk diturunkan oleh pemerintah.

Maka dikerahnya Kementerian Keselamatan Dalam Negeri yang diterajui sendiri oleh Perdana Menteri untuk membasmi jenayah. Balam bajet 2008, sebanyak RM 6 billion lagi diperuntukkan untuk PDRM membasmi jenayah. Elaun dan gaji anggota PDRM juga dinaikkan untuk mengelakkan pengamalan rasuah dan seiring dengan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Untuk mengurangkan kadar jenayah, maka diperah otak para intelektual dan ahli fikir untuk sama-sama mancari penyelesaiannya. Tidak cukup dengan itu, bilangan polis, balai polis dan pondok polis juga ditambah untuk meninggkatkan pengawasan.

mahkamah-jenayah.jpgDan hasilnya, timbul idea pemasangan cctv. Adakah kita berasa selamat dengan kaedah ini atau makin ragu-ragu dengan keupayaan polis membanteras jenayah. Daripada perbualan dengan sahabat-sahabat, kadar jenayah yang tinggi dan semakin meningkat ini disukai terutama golongan kontraktor kroni yang akan membolot projek penjara, peralatan polis, cctv (yang terbaru) dan sebagainya.

Indeks jenayah yang meningkat ini dikatakan normal dan masih jauh rendah daripada negara-negara maju seperti Amerika adalah alasan sudah lapuk untuk kita terima. Mengapa harus dibandingkan dengan negara-negara maju sedangkan kita majoritinya muslim dan kita sering berbangga dengan budi bahasa yang baik?

Ajaran Islam melalui rujukan kitab suci Al-Quran telah lama menyatakan jalan penyelesaiannya. Tidak perlulah kita memeningkan kepala mencari logik akal dalam bab ini. Kembalilah semula kepada fitrah dan tujuan kejadian kita di muka bumi ini.

JENAYAH BERLELUASA…
KEMBALILAH KEPADA ISLAM!!
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: