• Orang Mude Geng Kite

 • SUMBANGAN

  DPPKT mengalu-alukan sumbangan kewangan pengunjung laman ini untuk menggerakkan aktiviti-aktiviti semasa DPPKT. Sumbangan yang ingin dihulurkan boleh dimasukkan ke akaun Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu, nombor akaun 13017010077298, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) cawangan Kuala Terengganu @ kirimkan wang pos ke alamat: BENDAHARI Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu Lot 129, Kampung Dusun, Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu. Ingatan:Sila tulis 'Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu' sahaja pada penerima wang pos tersebut. Sumbangan yang bakal dihulurkan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih, Jazakallah....
 • Kalendar

  Februari 2008
  I S R K J S A
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • GERAMMM

 • Kunjungan

  • 239,025 hits
 • RSS harakah

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS Aliran

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS KeAdilan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS MalaysiaKini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • Laman

 • ALBUM

 • a

 • PENAFIAN

  Blog ini adalah milik Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu(DPPKT). Walaubagaimanapun, isi artikel-artikel yang terkandung dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian DPPKT. Ada yang di'copy paste'kan daripada laman-laman web atau blog-blog lain apabila ada isu-isu yang sama dibincangkan, agar blog akan sentiasa meriah dengan isu semasa. Kami menerima komen atau kritikan membina dari rakan-rakan sama ada kawan mahupun lawan.
 • ALAMAT & PERHUBUNGAN

  Pejabat Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu Lot 126, Markaz Tarbiyyah Pas Kuala Terengganu, Kampung Kolam Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. No Tel : 09 6178591, faks : 09 6178592, email : dppktrg@yahoo.com web : https://dppkt.wordpress.com

KHUTBAH JUMAAT : JOM KE KONSERT!

masjid-terepung.jpg

Setelah lama tak menjejakkan kaki ke masjid kerajaan untuk solat jumaat, petang semalam saya merelakan juga telinga ini mendengar khutbah jumaat hadhari kerana sahabat mengatakan khutbah hari ni ‘menarik’. Khutbah dimulakan dengan dorongan oleh pak khatib untuk bertakwa kepada Allah s.w.t dan saling kasih mengasihi antara sesama umat.

Kemudian diingatkan pula semangat persaudaraan ketika peristiwa hijrah Nabi Muhammad s.a.w ke Madinah. Pergolakan yang berlaku di Darfur, Sudan harus menjadi teladan dan peringatan kepada kita yang hidup aman damai di sini. Walaupun begitu, khatib mengingatkan bahawa kita perlu saling membantu saudara Islam kita yang mengalami kesusahan itu. Dengan suara yang tersekat dan terketar-ketar, khatib mengajak semua jemaah untuk sama-sama menghulurkan derma kepada tabung darfur ketika pelancarannya pada 10 Februari ini.

Mengapa suara khatib tersekat-sekat? Jawapannya, pelancaran tabung Darfur pada 10 Februari ini merupakan program maksiat yang dianjurkan oleh UMNO yang merupakan suatu konsert besar-besaran dan bertopengkan tabung kemanusiaan. Antara artis yang akan membuat persembahan ialah Mawi, Siti Nurhaliza, Kumpulan Spider, Hattan, Mus May(pernah muncul dalam vcd Ajaran Sesat Ayah Pin) dan ramai lagi. Jelas, khatib begitu bimbang jika ajakannya tadi bakal memberi saham dosa kepada dirinya. Tidak cukup dengan itu, khutbah kedua pula jemaah diajak beramai-ramai ke Perkampungan Hadhari di Pulau Wan Man.

Yang menjadi kebimbangan saya ialah adakah konsert Darfur itu akan mendapat keuntungan untuk disumbangkan ke Darfur atau cukup balik modal atau mungkin juga rugi. Melihatkan promosi, barisan artis dan tempat program yang mungkin menelan belanja beratus-ratus ribu atau mungkin mencecah jutaan ringgit.

mawi.jpg Banner bersaiz gergasi talah merata ditayangkan di bandaraya ini dan kos pembiayaan artis seperti Mawi dan Siti Nurhaliza serta yang lain juga agak tinggi. Mustahil mereka datang dengan percuma dalam keadaan gawat sekarang. Begitu juga penggunaan Stadium Sultan Ismail yang mungkin menelan belanja besar untuk kos lampu limpah, pentas dan penyelenggaraan. Itu belum dicampur elaun petugas.

Jika mengambil kira kapasiti stadium, 15000 orang mampu dimuatkan dalam satu-satu masa (tidak termasuk penggunaan padang kerana penulis rasakan padang tidak akan digunakan memandangkan ia menjadi venue pasukan Terengganu dalam kancah Liga Super). Mengambil purata derma seorang ialah RM10 (agak mustahil kerana yang akan datang nanti ramai dari kalangan muda mudi yang koceknya cukup untuk isi minyak motor dan juga golongan kanak-kanak yang hadir bersama ibubapa), jumlah kasarnya ialah RM150 000. Cukupkah untuk menampung perbelanjaannya?

Pada hemat saya, jika benar kerajaan mahu menyumbang untuk tabung Darfur, cukuplah dengan melancarkan derma ketika solat Jumaat semalam. Tidak perlulah memeningkan kepala menganjurkan konsert yang penuh dengan unsur-unsur maksiat itu. Jika mengambil purata satu masjid boleh menyumbang RM800, maka 150 buah masjid sudah boleh menyumbangkan RM120 000. Tanpa kos yang perlu dibelanjakan.

Maka tidak lain tidak bukan, konsert yang bertopengkan kebajikan ini adalah satu lagi propaganda UMNO untuk menyesatkan rakyat Terengganu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: