PROGRAM “SELAMAT TINGGAL PAS” SATU PEMBOHONGAN

Jawapan ‘Program Selamat Tinggal PAS’ UMNO
Posted on Friday, January 25 @ 11:05:00 MYT by SongkokPutih

Artikel Oleh Muhammad Zaidan

 SETIU, 24 Jan – PAS Terengganu menyifatkan tindakan UMNO menggunakan ahli UMNO sebagai peserta Selamat Tinggal PAS akan memakan diri. Ini kerana tindakan itu akan menyebabkan rakyat sekitar tahu bahawa UMNO memang mengamalkan dasar menipu rakyat dan mempergunakan media arus perdana untuk meraih keuntungan politik.

Dato’ Abu Bakar Chik selaku Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata demikian ketika mana diminta mengulas berita di akhbar tempatan yang menyebut 305 Ahli dan penyokong PAS di Jabi masuk UMNO.

“Kita kenal siapa Mohamad Daud itu. Dia bukan ahli PAS pun, dan bukanlah penggerak utama Pondok Nyamuk. Malah, masyarakat di Pondok Nyamuk cukup kenal dengan sifat buruk yang ada pada Mohamad Daud itu” Jelas Dato’ Abu Bakar.

”Begitu juga dengan Abdul Manaf Idris yang turut digambarkan baru menyertai UMNO. Sebenarnya dia (Abdul Manaf) merupakan pengikut Abd Latif Mohamad yang pernah dipecat keahliannya. Mereka ini sudah beberapa kali menyertai UMNO, dan kini mahu menyertai UMNO lagi. Maka, kenapa kita perlu terlalu risau dengan mainan politik murahan seperti ini” Terang Dato’ Abu Bakar.

”Kita tidak nampak sebab yang perlu sekiranya ada ahli PAS mahu keluar sekarang. Sedangkan PAS berada pada kedudukan yang cukup baik. Kita tiada masalah perebutan jawatan, tiada perebutan tender dan sebagainya. Sedangkan kita nampak parti lawan memang cukup bermasalah terutamanya kepimpinan Idris Jusoh sendiri. Jika tidak, masakan terdapat ura-ura beliau akan dipindah ke Pusat. Umum sudah bercakap soal enam Ketua Bahagian UMNO menolak kepimpinan Idris. ” Tegas Dato’ Abu Bakar.

Sementara itu, Pengerusi Penyelaras Pemuda DUN Jabi, Dr Azman Ibrahim turut menyelar tindakan UMNO kerana mendaftarkan individu tertentu sebagai ahli UMNO.

”Saya mendapat maklumat bahawa antara mereka yang didaftarkan keahlian UMNO adalah mereka yang mengisi borang permohonan bantuan. Ini termasuk Bantuan Persekolahan, Bantuan Wang Ehsan dan sebagainya. Mana-mana yang didapati belum mengisi borang UMNO, maka merekalah menjadi mangsa dipergunakan.”

”Kita juga sudah mendapat maklumat akan ada lagi program seperti ini bagi mengaburi mata masyarakat. Ini mahu digambarkan seolah-olah PAS sudah tidak diterima lagi di sini. Sedangkan masyarakat di sini sudah sedar pergolakan dalaman UMNO cukup kuat dan menanti belah.” Ujar Dr Azman Lagi.

YDP PAS Kawasan Setiu, Ustaz Mohd Pauzi Muda pula menyifatkan UMNO sekarang cuba menutup pergolakan mereka dengan mengada-ngadakan cerita bagi cuba menggambarkan mereka dalam keadaan yang baik. Walhal masyarakat di situ tahu bahawa UMNO bergolak dengan cukup kuat.

”Lihat sahaja pada September tahun lalu. Kira-kira 1000 penyokong UMNO berkumpul dan bertindak menyatakan mereka sudah tidak mahu dengan wakil rakyat Dun Jabi yang ada sekarang. Itu petanda jelas kepimpinan UMNO ditolak dan mereka cukup bermasalah sekarang.” Terang Ustaz Mohd. Pauzi merujuk kepada laporan sebuah akhbar pada akhir tahun lalu.

”Ini semua hanyalah petanda Pilihanraya Umum terlalu hampir” Tambah Ustaz Pauzi tersenyum.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: