BEKAS PEMIMPIN UMNO P. DUYONG DAKWA DITINDAS

Persoal projek: Bekas pemimpin Umno Pulau Duyong dakwa ditindas
Muda Mohd Noor | Dec 7, 07 3:57pmmonsoon-cup.jpg
Umno bahagian Kuala Nerus akan menyiasat dakwaan seorang bekas pemimpin Umno Pulau Duyong di Kuala Terengganu yang mendakwa beliau ditindas kerana memperjuangkan nasib penduduk pulau tersebut.Kerajaan negeri giat memajukan Pulau Duyong yang bukan sahaja menjadi tempat pertandingan kapal layar Monsoon Cup tetapi juga membangunkan Taman Tamadun Islam yang membabitkan perbelanjaan ratusan juta ringgit.Timbalan Ketua Umno Kuala Nerus, Che Azmi Abdul Rahman berkata, pihaknya juga sedia berbincang dengan bekas Timbalan Pengerusi Umno Pulau Duyong, Azman Mohammad bagi menyelesaikan masalah tersebut.

“Saya perlu meneliti dakwaan tersebut terlebih dahulu untuk menentukan kesahihannya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Che Azmi yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan Azman bahawa beliau mengalami pelbagai kesusahan kerana memperjuangkan nasib penduduk Pulau Duyong yang disiarkan dalam Buletin Online.

Azman mendakwa, peluangnya untuk mendapatkan pekerjaan, bantuan wang ehsan dan bantuan kebajikan untuk anaknya yang kurang upaya, telah disekat kerana tindakannya membela nasib penduduk Pulau Duyong..

Katanya, beliau telah dijanjikan jawatan pegawai di sebuah anak syarikat kerajaan negeri pada tahun 2005 – namun selepas majlis dialog berkaitan pembangunan Pulau Duyong diadakan, tawaran jawatan itu ditarik balik.

Persoal projek

Dalam majlis tersebut beliau dan beberapa rakan telah bangun mempersoalkan projek-projek pembangunan yang akan dilaksanakan di Pulau Duyong.

“Malah mereka yang bersimpati dengan saya juga ditindas” kata Azman lagi.

Mengulas perkara tersebut, Che Azmi berkata, Umno bahagian sentiasa mengambil langkah untuk memastikan penduduk Pulau Duyong mendapat manfaat dari pembangunan pesat di pulau itu.

Katanya, kerajaan negeri membina apartmen kos rendah untuk penduduk tempatan tetapi ramai yang tidak mahu membelinya.

“Saya berpendapat penduduk Pulau Duyong sendiri tidak mahu mengambil kesempatan daripada pembangunan pesat di pulau itu.

“Malangnya mereka cuma mengharapkan kerajaan seratus peratus tanpa mencari jalan untuk memajukan diri sendiri,” katanya lagi.

Menurut Che Azmi lagi, beliau telah mencadangkan kepada Kementerian Pelancongan supaya menjadikan Pulau Duyong sebagai pulau bebas cukai untuk menarik lebih ramai pelancong ke pulau itu.

Katanya, cadangan tersebut sangat sesuai kerana belum ada pulau bebas cukai di Pantai Timur.

Advertisements

Satu Respons

  1. Saya berpendapat kenyataan yg di keluarkan oleh che azmi bahawa penduduk pulau
    duyong tidak mahu mengambil kesempatan ke atas aparment yang di menafaat keatas
    penduduk pulau adalah tidak berasas sama sekali sedang yang telah mendapat tawaran pun di tarik kerana menperjuangkan nasib penduduk.Sekali lagi lebih baik anda (che azmi) menarik balik kenyataan yang di keluarkan itu sebelum pihak NGO
    pekeduy mengeluarkan kenyataan balas, terima kasih diatas maklumat yang disampaikan oleh web dewan pemuda pas.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: