• Orang Mude Geng Kite

 • SUMBANGAN

  DPPKT mengalu-alukan sumbangan kewangan pengunjung laman ini untuk menggerakkan aktiviti-aktiviti semasa DPPKT. Sumbangan yang ingin dihulurkan boleh dimasukkan ke akaun Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu, nombor akaun 13017010077298, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) cawangan Kuala Terengganu @ kirimkan wang pos ke alamat: BENDAHARI Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu Lot 129, Kampung Dusun, Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu. Ingatan:Sila tulis 'Dewan Pemuda Pas Kawasan Kuala Terengganu' sahaja pada penerima wang pos tersebut. Sumbangan yang bakal dihulurkan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih, Jazakallah....
 • Kalendar

  November 2007
  I S R K J S A
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • GERAMMM

 • Kunjungan

  • 239,025 hits
 • RSS harakah

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS Aliran

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS KeAdilan

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • RSS MalaysiaKini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.
 • Laman

 • ALBUM

 • a

 • PENAFIAN

  Blog ini adalah milik Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu(DPPKT). Walaubagaimanapun, isi artikel-artikel yang terkandung dalam blog ini tidak semestinya melambangkan pendirian DPPKT. Ada yang di'copy paste'kan daripada laman-laman web atau blog-blog lain apabila ada isu-isu yang sama dibincangkan, agar blog akan sentiasa meriah dengan isu semasa. Kami menerima komen atau kritikan membina dari rakan-rakan sama ada kawan mahupun lawan.
 • ALAMAT & PERHUBUNGAN

  Pejabat Dewan Pemuda Pas Kuala Terengganu Lot 126, Markaz Tarbiyyah Pas Kuala Terengganu, Kampung Kolam Kuala Ibai, 20400 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. No Tel : 09 6178591, faks : 09 6178592, email : dppktrg@yahoo.com web : https://dppkt.wordpress.com

DEKLARASI SIDANG RAKYAT

 

 barang-naik-2004.jpg

gambar hiasan:harga barang naik 1 okt 2004 

Deklarasi Sidang Rakyat yang dilampirkan di bawah nanti merupakan hasil daripada program Majlis Sidang Rakyat yang dianjurkan oleh Lestari Resurces and Consultancy dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang dengan krjasama Jawatankuasa Masjid yang bertajuk ‘Menangani Musibah Kenaikan Harga Barang’ semalam (Sabtu 24November 2007).

Kira-kira 1 ribu peserta yang terdiri dari individu-individu pelbagai NGO seperti Persatuan Peladang, Persatuan Penternak, Persatuan Peniaga Pasar Borong, Persatuan Penjaja Pasar Malam, Persatuan Ulama’ Malaysia Cawangan Terengganu, Persatuan Pengamal Perubatan Islam Darul Syifa’, Angkatan Belia Islam Malaysia(ABIM), Jemaah Islah Malaysia(JIM), Yayasan Kebajikan dan Pendidikan Islam Terengganu (YAKEP), Yayasan Amal Malaysia, Care Circle Services, Persatuan Pengusaha Tadika Islam Terengganu (PENGASUH), Persatuan Pengamal Perubatan(moden) Islam Malaysia(PAPISMA), Persatuan Pengeluar Buah-buahan dan Sayuran, Alumni-alumni Tmur Tengah, Persatuan Pesara Kakitangan Pertanian, Khairunnisa’ dan bebrapa NGO lain menyertai Sidang Rakyat tersebut yang bermula seawal jam 9 pagi dan berakhir dengan deklarasi di atas kira-kira jam 5.15 petang.

Beberapa peserta yang ditemuramah apabila ditanya sejauh mana program seumpama ini memberi manfaat kepada rakyat, memberi tahu bahawa program ini sangat berguna bagi rakyat kerana penganjur ada menyediakan kertas-kertas kerja yang mengandungi fakta-fakta harga barangan keperluan harian dan barang-barang pembinaan sebelum dan selepas kenaikan. “Ini memberi kesedaran kepada rakyat bahawa kenaikan barang adalah sangat tinggi dan menyeluruh.” kata salah seorang peserta program.

Rakyat negeri Terengganu harus sedar bahawa kita berada di tangga kedua dari aspek kos sara hidup tertinggi di Malaysia dan juga di tangga kedua dari aspek TERMISKIN di Malaysia sedangkan Terengganu merupakan antara negri TERKAYA di Malaysia.

dppkt: Jadikan UMNO dan BARISAN NASIONAL tidak RELEVAN di Terengganu pada Pilihanraya Umum yang akan datang.

 

DEKLARASI SIDANG RAKYAT 24 NOVEMBER 2007 

A.PENYATAAN SIKAP

1.Menyedari bahawa kerajaan sekarang telah memungkiri janji dan mengecewakan rakyat Terengganu.

2.Menyedari bahawa kenaikan harga barang masakini tanpa kawalan kerajaan adalah tidak munasabah dan amat menyusahkan rakyat.

3.Rakyat amat kesal terhadap salahurus ekonomi negeri Terengganu mengakibatkan berlakunya monopoli, ketirisan dalam pengurusan projek, pilihkasih, rasuah dan pelbagai bentuk penyelewengan. Akibatnya, Rakyat Terengganu tidak benar-benar menikmati limpahan ekonomi negeri.

4.Menyedari ketidakseriusan kerajaan mengawal dan melaksanakan penguatkuasaan harga barang malah kerajaan terlibat sama dalam menaikkan harga barang dan sikap kerajaan yang terlalu memperdagangkan sumber asas rakyat.

5. Menyedari pelaksanaan penyampaian subsidi atau bantuan tidak sampai ke kumpulan sasaran.

6. Menyedari bahawa kerajaan mengabaikan kebajikan rakyat dan mengutamakan projek-projek mega untuk kepentingan peribadi.

B.PENYATAAN TUNTUTAN

1.Menggerakkan semua NGO di Terengganu agar bersatu menyuarakan penderitaan rakyat melalui kenyataan memorandum bersama.

2. Menyeru Pengeluar, pengedar, peruncit, peniaga dan pengguna dapat mengumpul maklumat yang jelas kenapakah bahan asas perlu dinaikkan harga supaya tidak wujud fenomena bangau oh bangau(saling salah menyalahkan).

3. Menuntut agar AP tidak diberikan kepada orang-orang tertentu sahaja.Justeru, kita mendesak agar kerajaan menghapuskan AP terhadap bahan makanan import.

C.PELAN TINDAKAN

SOSIAL

1.Menubuhkan Majlis Permuafakatan Rakyat Negeri Terengganu(Mampat)

2.Melaksana dan memperluaskan kempen kesedaran terhadap musibah kenaikan barang dan pendidikan kepenggunaan.

EKONOMI

1.Mengaturkan gerakan bagi merangsang kepenggunaan barangan tempatan kepada peniaga dan pengguna.

2.Memberi sokongan dan dokongan terhadap syarikat-syarikat yang mempunyai keupayaan untuk memproses keluaran barangan tempatan dan menggalakkan industri hiliran agar rakyat dapat menikmati sama limpahan rezeki negeri.

POLITIK

1.Bersepakat memilih kerajaan yang bijaksana dan berupaya untuk mengurus kerajaan.

2. Bersepakat memilih kerajaan yang bersih dan berkebajikan.

3.Bersepakat memilih wakil-wakil rakyat yang mesra dan berkebajikan.

24 November 2007, SABTU

Masjid Jamek Pengadang Baru

Kuala Terengganu.

2 Respons

 1. Mender gok Mung…. Aku dok caye Ke Talibarut Amerika Serupo Mung Ingat Aku Dok Tahu Amerika Sponsor Pitih Ko PAS ……Bodo belako ore PAS Ni Ajaran Syaitan Belako Nih….

 2. Ye ke Pas amerika sponsor Pas? Kalu gitu Banyok pitih pas ni. kemukakan bukti bahawa Pas ini ditaja Amerika. Yang peliknya, Pak Lah yang nampak baik sangat dengan Bush. Lagipun Bush kan MERESTUI ISLAM HAD HARI..
  Alhamdulillah,walaubagaimanapun, kami berterima kasih atas kata2 kesat saudara tu. Dapat juga pahala free pagi2 ni.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: