POLIS TIDAK PERCAYAKAN PAS

13 November 2007, seawal jam 5 petang, Polis buat sekatan jalanraya di sekitar bandar Kuala Terengganu, lebih-lebih lagi di Batu Burok. Penulis dihubungi oleh beberapa orang kenalan bertanyakan Ceramah di Persiaran Hakim pada malam tu, tapak ceramah yang sama dengan Peristiwa 8 September lalu. Kata mereka, ada poster ditampal. Penulis hairan, kalaulah benar ada ceramah, sudah tentu penulis lah antara orang yang terawal tahu.

Pada 8 November lalu, penulis diberitahu Saudara Azmi Mohd Yasin, Ketua Penerangan Pas Kuala Terengganu bahawa beliau dipanggil OCPD Kuala Terengganu dan diberitahu bahawa permit tidak diberikan. Polis sengaja membaca isi kandungan surat dari Jemaah Menteri yang memuatkan petikan Perutusan Yang Di Pertuan Agong, yang dukacita atas kejadian yang berlaku pada 8 September lalu. Antara yang menarik, OCPD membaca isi kandungan tersebut, “adalah menjadi suatu Kezaliman bagi Pas untuk menganjurkan program-program seumpama itu. Kata salah seorang pemuda yang mengiringi Azmi malam itu, apabila surat tersebut diedarkan kepada mereka untuk dibaca, perkataan yang sebenar ialah “adalah menjadi KELAZIMAN“, bukannya kezaliman sebagaimana yang dibaca OCPD. Jauh bezanya makna perkataan tersebut walaupun bunyinya lebih kurang sama.

Oleh kerana semua pimpinan negeri telah ke KL lebih awal untuk menyertai Himpunan 100k pada lusanya, Azmi berjanji akan sampaikan keputusan tersebut kepada mereka dan terpulang kepada pimpinan untuk buat keputusan sama ada nak diteruskan ceramah di situ ataupun tidak.

Sekembalinya pimpinan Pas dari KL, YB Tuan Haji Mohd Abdul Wahid Endut bersama beberapa orang lain ke IPD untuk bertemu sendiri dengan pihak polis. Surat jemaah menteri yang dijanjikan oleh polis  untuk diberi salinan kepada pihak Pas tidak diberikan. Sebelum 13 November, pihak polis hubungi lagi Encik Azmi untuk pengesahan sama ada Pas akan teruskan ceramah atau  tidak. Azmi tegaskan bahawa memang Pas sudah batalkan ceramah tersebut. Apa yang berlaku di pihak polis ialah, mereka menampal risalah yang mengatakan bahawa pada 13 november malam, akan diadakan perhimpunan haram di Lorong Persiaran Hakim, dan sesiapa yang didapati menghadiri perhimpunan tersebut boleh diambil tindakan atau ditangkap di bawah seksyen sekian, sekian. Media TV dan Radio juga mencanangkan perkara yang sama.

Seawal pagi lagi penulis menerima beberapa sms  dari kawan-kawan. Ada yang bertanyakan sama ada ceramah ada ke? ada juga yang terus sebarkan sms bahawa pakat mari ceramah malam itu untuk beri sokongan kepada BERSIH. Sedangkan pihak Pas tidak keluarkan sebarang poster, risalah,handbill atau apa bentuk makluman berkenaan ceramah pada malam tersebut. Ceramah yang sebegitu besar dan penting, takkan sampai tidak dikeluarkan sebarang poster? Sepatutnya polis bahagian Cawangan Khas lebih tahu. Tapi mereka tetap bertindak menakut-nakutkan masyarakat tentang BAHAYA MENGHADIRI PERHIMPUNAN HARAM malam itu. Ada juga yang sms mengatakan bahawa ramai orang luar dari Terengganu sudah sampai untuk menghadiri ceramah tersebut. Bukan setakat orang awam, bahkan pihak polis sendiri telah menerima kunjungan sebanyak tak kurang dari 10 buah trak dan kenderaan FRU Pahang.

Sebelum Asar lagi sudah kedengaran helikopter berlegar-legar di udara Kuala Terengganu.

Pada malamnya selepas Isya’, penulis sengaja pusing-pusing sekitar Batu Burok untuk melihat suasana. Boleh dikatakan setiap lorong ke pantai Batu Burok diadakan sekatan. Selepas beredar, menulis terima sms lagi, dari seorang kenalan yang baru berusia 15 tahun, katanya beliau cuba masuk ke jalan tepi pantai berdekatan  jalan persiaran hakim dengan berbasikal. Itupun dikejar polis. Berdebar, dan Mujur tidak ditangkap polis katanya. Hai polis, takkan lah sebab kita orang tak buat ceramah, nak lepas geram pada budak-budak pulak.

BERJAYA ATAU GAGAL TINDAKAN POLIS ?

dppkt: jangan marah ya polis

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: