GELOMBANG KUNING -10 NOVEMBER 2007

H100K

10 November 2007 di Istana Negara, Malaysia mencatatkan satu lagi sejarah besar tanahair iaitu Penyerahan Memorandum oleh Gabungan Tuntut Pilihanraya Bersih dan Adil(BERSIH). Perhimpunan Aman yang dianjurkan oleh BERSIH itu asalnya merancang untuk berhimpun di Dataran Merdeka dengan menjemput seluruh rakyat Malaysia membawa keluarga masing-masing untuk mendengar ucapan pemimpin parti-parti Barisan Alternatif, Ngo-Ngo seluruh negara untuk bersama-sama menuntut keadilan dala Pilihanraya Umum akan datang.

Program yang sepatutnya bermula jam 3 petang itu, sudah dijangka akan berlaku kekecohan yang sebenarnya dimulakan oleh pihak polis dan FRU seawal jam 2 petang lagi. Penulis sendiri yang tiba di Stesen LRT Masjid Jamek hampir jam 12.30, menyaksikan betapa licinnya perancangan pihak polis agak perhimpunan tidak berjaya dengan mengunci masjid Jamek kerana mereka tahu bahawa itu merupakan salah satu lokasi berkumpul.

Ketika itu, hujan turun dengan lebat dan penulis teragak-agak untuk ke sana dan ke sini. Akhirnya teringat arahan pimpinan bahawa antara lokasi berkumpul bagi rakyat TERENGGANU ialah Masjid India, Sogo dan Jalan Tunku Abdul Rahman. Penulis mengambil keputusan untuk ke Masjid India sementara menunggu solat Zohor. Setelah selesai solat Zohor, belum pun sempat turun dari masjid, sudah kedengaran suara takbir tanda semangat juang yang tinggi. Penulis menuju ke Masjid Jamek kembali untuk meninjau suasana. Tidak lama selepas itu, sekumpulan Unit Amal tiba di Jalan Masjid Jamek bersama-sama beberapa anggota nisa’ sambil diiringi laungan takbir orang ramai di sekeliling. Setengah jam selepas itu, kira-kira ja 2 petang, FRU mula naik angin lalu menyembur orang ramai yag berkumpul berhmapiran masjid jamek dan Stesen LRT. rang ramai yang mengerjakan solat zohor di masjid tidak dibenarkan keluar dengan mengunci pintu pagar. Tiada sebarang tindakan ganas kelihatan di sebelah pihak orang awam tetapi yang pasti, FRU memang bertindak ganas dengan menyembur air asid dan menembak gas pemedih mata ke arah orang ramai. Penulis rasa terkilan kerana polis dan FRU tidak pedulikan orang-orang tua,wanita-wanita dan anak-anak kecil mereka seawal usia 6 dan 7 tahun. Hujan terus membasahi orang ramai dan ini mengurangkan kesan tembakan gas pemedih mata dan air asid yang disembur.

kena sembur

Di kawasan yang sempit sebegitu, penulis tidak dapat mengagak berapa jumlah sebenar yang hadir. Apabila penulis ke Jalan Masjid India , kemudian merentasi Jalan Tunku Abdul Rahman menuju Jaln Raja Laut, ramai lagi orang ramai yang berpakaian kuning BERSIH sedang dikejar dan ditembak gas pemedih mata serta air asid. Penulis terpisah dengan bebrapa orang kampung yang datang bersama. Tetapi alhamdulillah sempat berkomunikasi dengan handphone. setelah berulang alik ke sana ke mari antara tiga tempat iaitu kawasan Masjid Jamek, Jalan Masjid India, Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Raja Laut,seorang sahabat hantar mesej bahawa 40 ribu penyokong sedang menuju ke Masjid Negara, yang kemudiannya menuju ke Istana Negara untuk menyrahkan Memorandum.

Anggaran kasar kehadiran setelah dikira kesemua lokasi berhimpun, maka tidak kurang daripada 100 ribu yang hadir dn ini sekaligus menafikan dakwaan media kerajaan yang melaporkan bahawa hanya sekitar 4000 sahaja yan hadir.

ALLAHU AKBAR!!!

dppkt:InsyaALLAH kita akan kembali dengan banyak lagi kisah-kisah sempena Perhimpunan Aman BERSIH.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: