PAS TERENGGANU SEDIAKAN 36 HENTIAN SEMPENA AIDILFITRI

KUALA TERENGGANU: Badan Perhubungan PAS Terengganu melalui Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan menyediakan sebanyak 36 lokasi Hentian Sementara Perantau sempena Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Lokasi-lokasi hentian tersebut melibatkan masjid, surau serta markaz di bawah kelolaan PAS yang mula beroperasi pada 10, 11 dan 12 Oktober ini. Pesuruhjaya PAS negeri, Dato’ Mustafa Ali berkata, penyediaan lokasi itu merupakan salah satu usaha PAS membantu kerajaan mengurangkan kemalangan jalan raya memandangkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan selama ini tidak menampakkan kesan positif.

“Usaha yang kita buat ini dengan menyediakan 36 buah lokasi hentian sementara untuk orang ramai yang balik kampung boleh rehat seketika. Ini juga untuk membantu kerajaan dalam kempen mengurangkan kemalangan jalan raya yang saban hari banyak berlaku di musim perayaan,” ujarnya.

Sementara itu, Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS negeri, Ustaz Abu Bakar Abdullah berharap agar orang ramai serta perantau boleh memanfaatkan hentian sementara itu di tujuh kawasan.

“Kita harap orang ramai dan perantau boleh berehat seketika dalam perjalanan yang jauh di tempat-tempat yang disediakan itu,” katanya.

Beliau yang juga bekas Pengerusi Keselamatan Jalan Raya negeri berkata usaha PAS menyediakan tempat rehat itu bagi mengurangkan kemalangan jalan raya.

Menurutnya, ini kali pertama pihaknya mengadakan program itu secara teratur dan tersusun melalui hebahan serta kain pemidang di sepanjang perjalanan dari Kemaman hingga Setiu.

Di KEMAMAN, lokasi hentian ialah di Surau Kampung Jabor, Surau Kampung Geliga, Surau Kampung Bukit Kuang, Surau Kampung Batu 22.

Di DUNGUN: Masjid Sura Lama, Surau Haji Abidin, Masjid Kampung Nyior, di MARANG, Masjid Rhu Muda, Masjid Rusila, Surau Serating, Masjid Pasir Putih, Surau Binjai Rendah dan Surau Durian Guling.

Di HULU TERENGGANU: Masjid Tok Randuk, Markaz Tarbiyyah Hulu Terengganu, Markaz Kampung Matang, Markaz Kampung Telaga, Suarau Kampung Binjai Kertas, Surau Kampung Kepah dan Markaz Kampung Tajin.

Di KUALA TERENGGANU: Masjid Simpang Empat Chendering, Masjid Pengadang Baru dan Masjid Batu Burok.

Di KUALA NERUS: Masjid Batu Enam, Surau Padang Air, Masjid Sungai Ikan, Surau Chalok Barat, Masjid Kampung Lak Lok, Surau Kampung Sungai Tong, Surau Kampung Pak Tuyu, Surau Pak Katak.

Di SETIU: Masjid Jabi, Surau Pengkalan Atap, Masjid Lama Kampung Buloh, Surau Kampung Lerek dan Surau Kampung Selamat.

Advertisements

Satu Respons

  1. terima kasih untuk maklumat ini…http://cat-world.50webs.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: