KHATAM HADHARI

KHATAM HADHARI

khatamhadhari02.jpg

Penulis tertarik dengan berita pencapaian kerajaan negeri Terengganu mampu melahirkan 2010 kanak-kanak yang khatam al Qur’an. Mula-mulanya rasa kempunan juga sebab anak sendiri yang berusia 5 tahun belum khatam lagi al Qur’an walaupun dah ‘Khatan’ . Apabila ditanya-tanya kepada kawan-kawan yang hantar anak ke Tadika Yayasan, mereka kata tak khatam pun. hanya khatam iqra’ sahaja…. Kata sumber penulis, maksud khatam bagi kerajaan negeri ialah pelajar mampu baca ikut guru walaupun tidak pandai mengeja atau istilah terengganu nya ‘mengenal’. Maknanya, kalau pelajar tersebut dibiarkan baca sendiri, mereka tidak mampu untuk baca.

Penulis sempat berbual panjang dengan sahabat penulis yang anaknya mampu hafal Yasin kerana belajar di Yayasan Islam. Tapi katanya, anaknya dalam masa yang sama belajar mengaji juga di surau, dan belum lagi tamat. Anaknya yang berusia lima tahun itu antara 21   kanak-kanak bertuah yang mampu mengaji sendiri dan menghafal surah Yasin. Yang lain-lain katanya tak pandai pun mengaji. Ada yang baru habis Iqra’ tahap tiga aje. Rasanya kalau dah seramai 2010 mampu mengaji seusia 5 dan 6 tahun, penulis cadang Dato’ Seri Idris Jusoh boleh mohon wakil World Guiness Book of Record kot….Tahun dulu dah masuk Malaysia Book of Record kan, kali ni masuk la World pulak!!

dppkt : dah khatan…

MENIPU

Nampaknya, Kerajaan BN Terengganu cuba menipu rakyat lagi dengan mengatakan 2010 telah berjaya khatam qur’an. Dulu pun tipu juga, sekarang tipu juga, tahun depan barangkali tipu juga…DULU , KINI , DAN SELAMANYA TIPU…………….

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: