Assalamualaikum,
lama tak nulis…..ni ada buah tangan dari sahabat lama di U dulu. HAYATILAH…..Apa nak jadi kepada masyarakat kita.

Syahdan, tersebutlah kisah di sebuah negeri yg kotanya tinggi. Adapun disitu terdapat sebuah sekolah yg biasa saja sehinggalah popular dek luar biasanya kejadian menongkah isu hangat yg melanda negara. Kisah guru dera murid tetiba jadi isu murid dera cikgu. Gawatnya kisah mengundang pembesar negara dan sekelian juak2nya ke sekolah tersebut tak terkecuali penchachai2 berita yg ghairah melariskan akhbar.

Kisah di akhbar, guru memarahi dan mencubit dgn kukunya yg panjang si murid tu. murid di arah ketuk ketampi kerana buat bising akibat mentertawa seorang pelajar yg seluarnya koyak.
Hakikatnya, betul! guru memarahi pelajar2 yg bising ditandas bersebelahan kelas tingkatan 3 yg sdg diajarnya. Ketika itu rehat bg pelajar2 menengah atas ( 4& 5). Guru memarahi pelajar2 yg dikenalinya memang pelajar yg nakal.(Glamer dah sebelum tu pun..) Jd bila dah tahu pelajar2 tu jenis bermasalah, si guru mengarahkan mereka berbaris dan dihukum ketuk ketampi. Okey, selesai ketuk ketampi, si guru berpaling utk kekelasnya semula. Ketika itulah murid2 ni td mengejek, “BARISSS” dan ketawa kuat sekali lg. (kurang ajor punya budak2, makbapak tak ajar hormat org tua ker?) Biasa la budak2, si guru paling balik (bara siot) pakat bertempiaran dan guru sempat menarik murid mana yg dia dpt capai. KETIKA itulah, seorang murid (yg katanya SPONTAN tu) mencekak leher (pembesar kata takkan nak pegang dada cikgu tu kot, cekik leher la) dan menolak ke dinding sampai terangkat kaki cikgu tu (BAYANGKANLAH. .) Datang cikgu perempuan lain menjerit sekuat hati suruh lepaskan cikgu tu, budak tu masih lagi cekik hingga datang guru lelaki tarik. Kalau tak dak siapa datang, mati si guru itu.Si guru lebam2 di tengkuk dan polis ambik gambar masa dia buat report polis.

Mengikut rekod pihak sekolah, budak Daud yg ‘innocent’ tu dah bermasalah dari awal lg. Kerja sekolah tak pernah buat, bila ditanya, mengantuk sbb tidur lewat sbb malam pergi merempit sbb seronok dapat duit dan yg paling best kalau menang race dpt tidor dgn pompuan. Itu pengakuan selamba budak tu dpn cikgu2 dan bapaknya. So, bila dah ada rekod, pihak sekolah & PPD ni pun dgn ‘terburu-burunya’ telah membuangsekolah budak tu. OK la, tp mujur la sibapa budak bertuah ni ingat lg yg anak dia nak ambik SPM thn ni. Melenting la dia pasal apa sklh tak bgtau dia dulu. Sewaktu pertemuan nak berdamai dpn pembesar (ada gambor dlm paper), si bapa kata anak dia sibuk belajar di sekolah, jd dia tak larang la anak dia keluar malam release tension. Dia beli motor bg kat anak dia mudahkan pergi sekolah, tusyen (merempit release tension, si bapa kata, tidor dgn pompuan bohsia camna pak?). Si bapa tuduh si guru kuku panjang suka cubit pelajar, telah mencubit anak dia sampai cedera. HAKIKATNYA, memang guru tu cubit, tp dh tercubit kat parut jatuh motor..

Sang pembesar tak kata apa2 dlm pertemuan itu sbb keputusan memang dah dibawanya. (Mcm dlm paper tu lah..)
Guru memang trauma yg amat sgt dan masih bercuti. Dia tak mampu naik ke kelas hanya nak mengajar dlm makmal di tingkat bwh shj. Moral guru dan profesionalismanya jatuh merudum. Begitu juga suaminya yg turut mengajar di sekolah yg sama. Dakwaan si bapa budak bertuah tu yg anaknya terancam bila si suami guru mengugut baling kerusi kat anaknya.
HAKIKATNYA, si suami mencari bdk bertuah tu satu sekolah, dan hanya TEPUK MEJA (lepas geram siot) waktu marahkan bdk tu. Dia pun dh jatuh moral dan give up semua aktiviti sklh lps ni. Sementara nak tggu pertukaran ke kg suami kat muar, cikgu yg pernah dpt anugerah cemerlang tu akan terus merosot prestasi pengajarannya.

Kisahnya.. Hakikatnya benar kerana guru wanita tu sepupu gue..
Ya, kami guru2 akan terus mengajar pelajar2 kami, tapi tidak mendidik lagi..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: